Krafne-pokladnice

Autor: sntomic   (palac x 114690) |moji recepti

0
1 kg brašna 1 jaje 2 žumanca 1 (7 g) vrećica suhog kvasca 4 žlice šećera dobar prstohvat soli ribana korica 1 limuna 1/2 l toplog mlijeka 1,2 dcl ulja oko 1l ulja za prženje marmelada od šipka/ šipurka za punjenje  šećer u prahu za posipanje Priprema: Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!! Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug". Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati. Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je: svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju) kuhinja mora biti topla ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+13) ‹ Krafne - pokladnice punjene sirom najbolji recept Solen kolac ›
kažu: bolje da nestane selo nego običaji....a običaj je u vrijeme poklada praviti pokladnice/krafne/krofne :), mi volimo šuplje krafne, koje nisu tjestaste i još punjene dobrom marmeladom ili džemom..ako ste i vi jedan od takvih ovo su te...
Recepti - 5 - slika

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • 1 (7 g) vrećica suhog kvasca
  • 4 žlice šećera
  • dobar prstohvat soli
  • ribana korica 1 limuna
  • 1/2 l toplog mlijeka
  • 1,2 dcl ulja
  • oko 1l ulja za prženje
  • marmelada od šipka/ šipurka za punjenje 
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem
  2. U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
  3. Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen
  4. Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
  5. Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
  6. Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
  7. U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati.
  8. Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike
  9. Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji

Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je:

  • svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju)
  • kuhinja mora biti topla
  • ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri

 

 

Prosjek: 3.7 (+13)
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2012/02/krafni-krofne-pokladnice.html
  • Vaše oznake (tagovi): krafne
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)