Nabujak od maka
Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način,.Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!
Potrebno za tijesto:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 100 omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1, 30 ml mlakog mlijeka
- ribana korica jednog
- neprskanog limuna
- 2 žumanjka
- malo soli
Za nadjev
- 200 g mljevenog maka
- 3 žlice meda
- 1 žlica šećera u prahu
- malo cimeta
- malo pimenta
- 80 g suhog grožđa
- malo ruma
- 1 vanilin šećer
- vruće mlijeko koliko treba
- maslac i brašno za kalup
- sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev
Priprema
- U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.
- Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.
- Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.
- Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.
- Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.
- Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: brašno / cimet / grožđe / kvasac / maslac / med / mlijeko / šećer u prahu / sok / tijesto / vanilin šećer
ovo je recept koji sam trazila vec duze vrijeme :)
Obožavam mak ali,ponavljam,ne ide mi dobro sa dizanim tijestom.Zavređuje da se potrudim,
nazalost sam ozenjen, nazalost sa njemicom...
auu, nadam se da njemica nece ovo procitati...
sada znam kaj cu si danas napraviti
Blago ženskoj okolini,
uz Zvonimira :)