Krafne
Potrebno:
- 500 g mekog brašna
- 2 dcl toplog mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
- sol
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 10 ml ruma
- 100 g omekšanog maslaca
- 100 g marmelade po želji ( brusnica)
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Svježi kvasac izmrvite u manju posudu, pospite ga šećerom i prelijte toplim mlijekom, pa pustite na toplom da se digne i da se stvori pjenica.
- U veću zdjelu prosijte brašno, u čijoj sredini napravite udubljenje , pa stavite dignut kvasac, malo soli, jaja, šećer, maslac na manje kockice, rum i naribajte limunovu koricu. Sve dobro kuhačom izmješajte da se sastojci povežu, pa mikserom, spiralnim nastavcima sve dobro izmiksajte dok se ne počnu stvarati mjehurći. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu, po prilici 1h.
- Dignuto tijesto premjestite na radnu plohu, pa ga razvaljajte na debljinu od 7-8 mm. Okruglim kalupom za krafne napravite krugove, polovicu krugova nadjenite sa po žličicu marmelade, rubove im lagano navlažite bjelanjkom ili vodom a ostalom polovicom krugova preklopite nadjevene krugove. Pokrijte se skupa kuhinjskom krpom i ostavite stajati još 1/2h.
- Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju i to tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute, za tim ih okrenite i pecite s druge strane, bez poklapanja još oko 2 minute. Gotove krafne izvadite u posudu sa kuhinjskim papirom da im upije višak masnoće, tople pospite šećerom u prahu.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: brašno / jaja / kvasac / maslac / rum / šećer u prahu / sol