30 dag brašna
sol
1/8 litre mlijeka
1 jaje
malo limunove kore
6 dag maslaca
Za pripremanje kvasca:
1 dag šećera
2 dag kvasca
1/8 litre mlijeka
2 dag brašna
Za nadjev:
25 dag mljevenog maka
1/4 litre mlijeka
malo limunove kore
malo cimetova praha
2 dag grožđica
1 dag šećera
6 dag maslaca
malo maslaca za premazati lim za pečenje
Postupak pripreme
Najprije posolite brašno i stavite ga na toplo mjesto. Zatim napravite u zdjeli tijesto od brašna i dodajte mješavinu od mlačnog mlijeka, šećera, jaja, limunove kore, otopljenog maslaca i dignutog kvasca.
Tijesto treba tako dugo tuci kuhačom dok se više ne lijepi za kuhaču. Tijesto neka bude jedan sat na toplom. Zatim ga razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i namažite nadjevom te smotajte u savijaču. Namažite tavu otopljenim maslacem i složite u nju savijaču, pa pustite da stoji još pola sata.
Zatim savijaču premažite razmućenim jajem i pecite je u pećnici na umjerenoj vatri. Makovnjaču narežite na kriške tek nakon što se ohladila.
Nadjev napravite na ovaj način: prokuhajte mljeven mak u mlijeku i dodajte naribanu limunovu koru, cimet, grožđice, šećer i maslac. Nadjev dobro promiješajte i njime napunite makovnjaču tek pošto se ohladio.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.5 (+2)
‹ Makovnjača
najbolji recept
Molvarska orehnjača ›
Sastojci
- 30 dag brašna
- sol
- 1/8 litre mlijeka
- 1 jaje
- malo limunove kore
- 6 dag maslaca
Za pripremanje kvasca:
- 1 dag šećera
- 2 dag kvasca
- 1/8 litre mlijeka
- 2 dag brašna
Za nadjev:
- 25 dag mljevenog maka
- 1/4 litre mlijeka
- malo limunove kore
- malo cimetova praha
- 2 dag grožđica
- 1 dag šećera
- 6 dag maslaca
- malo maslaca za premazati lim za pečenje
Postupak pripreme
Najprije posolite brašno i stavite ga na toplo mjesto. Zatim napravite u zdjeli tijesto od brašna i dodajte mješavinu od mlačnog mlijeka, šećera, jaja, limunove kore, otopljenog maslaca i dignutog kvasca.
Tijesto treba tako dugo tuci kuhačom dok se više ne lijepi za kuhaču. Tijesto neka bude jedan sat na toplom. Zatim ga razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i namažite nadjevom te smotajte u savijaču. Namažite tavu otopljenim maslacem i složite u nju savijaču, pa pustite da stoji još pola sata.
Zatim savijaču premažite razmućenim jajem i pecite je u pećnici na umjerenoj vatri. Makovnjaču narežite na kriške tek nakon što se ohladila.
Nadjev napravite na ovaj način: prokuhajte mljeven mak u mlijeku i dodajte naribanu limunovu koru, cimet, grožđice, šećer i maslac. Nadjev dobro promiješajte i njime napunite makovnjaču tek pošto se ohladio.