Molvarska orehnjača

recepti_bez_slike
3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca 50 dag brašna 10 dag margarina 10 dag šećera 4 žumanjka 1 limun 1/4 žličice soli 2 dl mlijeka sastojci za nadjev 50 dag mljevenih oraha 10 dag nasjeckanih oraha 15 dag šećera 2 dl mlijeka 1 vanilin-šećer 1 žličica cimeta 1 žličica stučenih klinčića 1 limun 1 žlica ruma 1 žlica maslaca 1 bjelance za premazivanje šećer u prahu za posipanje postupak pripreme: Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte podignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, šećer, sol i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, podijelite u dva jednaka dijela i svaki dio premijesite. Valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem ćete peći, pa svaki list namažite onom drugom polovicom omekšalog margarina, ohlađenim nadjevom od oraha i pospite nasjeckanim orasima. Odmah savijte jedan, a zatim i drugi dio te stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri 1 sat. Pečenu,još toplu orehnjaču pospite šećerom u prahu, a režite posve ohlađenu. Nadjev: Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin-šećerom, prelijte kipućim mlijekom i izmiješajte u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte cimet, klinčiće, naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, rum i maslac, pa sve zajedno još jednom izmiješajte. Savjet: Svježi kvasac lako se pokvari ako stoji izvan hladnjaka. Međutim, u hladnjaku pod utjecajem niske temperature dobiva neugodan miris i pocrni. Ako ga stavite u PVC vrećicu i čvrsto zamotate te držite u bilo kojem dijelu hladnjaka, sačuvat će svježinu nekoliko tjedana. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+141) ‹ Makovnjača najbolji recept Orahnjača/makovnjača ›
Obožavam ovu molvarsku orehnjaču pripremati suprugu. Dugo sam tražila kolač koji će uspjeti odljutiti ili podmititi, ovisi naravno o situaciji, i ovaj je pun pogodak. Uvijek pali, možda zato što više manje svi obožavamo orahe.Sretno

Sastojci za tijesto

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 4 žumanjka
  • 1 limun
  • 1/4 žličice soli
  • 2 dl mlijeka

sastojci za nadjev

  • 50 dag mljevenih oraha
  • 10 dag nasjeckanih oraha
  • 15 dag šećera
  • 2 dl mlijeka
  • 1 vanilin-šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica stučenih klinčića
  • 1 limun
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica maslaca
  • 1 bjelance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

postupak pripreme:

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte podignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, šećer, sol i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu.

Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, podijelite u dva jednaka dijela i svaki dio premijesite. Valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem ćete peći, pa svaki list namažite onom drugom polovicom omekšalog margarina, ohlađenim nadjevom od oraha i pospite nasjeckanim orasima. Odmah savijte jedan, a zatim i drugi dio te stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom.

Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri 1 sat. Pečenu,još toplu orehnjaču pospite šećerom u prahu, a režite posve ohlađenu. Nadjev: Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin-šećerom, prelijte kipućim mlijekom i izmiješajte u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte cimet, klinčiće, naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, rum i maslac, pa sve zajedno još jednom izmiješajte.

Savjet: Svježi kvasac lako se pokvari ako stoji izvan hladnjaka. Međutim, u hladnjaku pod utjecajem niske temperature dobiva neugodan miris i pocrni. Ako ga stavite u PVC vrećicu i čvrsto zamotate te držite u bilo kojem dijelu hladnjaka, sačuvat će svježinu nekoliko tjedana.

Prosjek: 4 (+141)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)