Burek kao iz buregđinice

recepti_bez_slike
350 gr brašna 1 jaje 3 gr soli 150 ml vode 50 ml ulja Sastojci za mesnu masu: 500 gr mljevene junetine 100 ml vruće vode 1 glavica crvenog luka 1 češanj bijelog luka 10 gr soli 3 gr bibera Priprema: Korak 1: Pomješajte lagano sve sastojke za tijesto i počnite da mijesite. Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute. Ovoliko tijesta može da vam bude dovoljno za 6 bureka. Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju. Korak 2: Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno da li želite da razvlačite kore za 2 bureka odjednom ili sve posebno. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili više u frižideru. Tijesto može da vam stoji i preko noći u frižideru. Korak 3: Mesna masa: Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu. Bijeli luk možete da izostavite ako ne volite njegov ukus. Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena. Korak 4: Razvlačenje i posipanje. Ja uvijek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek. Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način. Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama, ali vi možete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama. Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola. Korak 5: Podjelite meso također na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori. Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane. Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek. Korak 6: Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice. Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca. Vratite u pećnicu na samo jednu minutu da se zapeče. Video recept na http://youtu.be/uCrOokfvd68 Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+9)
Ovo je recept za burek za napraviti kod kuće. Ovako se nekada burek pravio (motani) sada je više u modi onaj sječeni. Prijatno
Recepti - 2 - slika

Sastojci za tijesto:

  • 350 gr brašna
  • 1 jaje
  • 3 gr soli
  • 150 ml vode
  • 50 ml ulja

Sastojci za mesnu masu:

  • 500 gr mljevene junetine
  • 100 ml vruće vode
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 10 gr soli
  • 3 gr bibera

Priprema:

Korak 1:

Pomješajte lagano sve sastojke za tijesto i počnite da mijesite.
Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kraj.
Mijesite dvije do tri minute.
Ovoliko tijesta može da vam bude dovoljno za 6 bureka.
Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.

Korak 2:

Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno da li želite da razvlačite kore za 2 bureka odjednom ili sve posebno.
Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom.
Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili više u frižideru.
Tijesto može da vam stoji i preko noći u frižideru.

Korak 3:

Mesna masa:

Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu.
Bijeli luk možete da izostavite ako ne volite njegov ukus.
Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.

Korak 4:

Razvlačenje i posipanje.
Ja uvijek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek.
Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.
Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama, ali vi možete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.
Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.

Korak 5:

Podjelite meso također na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori.
Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane.
Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.

Korak 6:

Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice.
Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca.
Vratite u pećnicu na samo jednu minutu da se zapeče.

Video recept na http://youtu.be/uCrOokfvd68

Prosjek: 3.7 (+9)
Link izvora / potpis autora: http://youtu.be/uCrOokfvd68
  • Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
  • Vaše oznake (tagovi): burek
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)