350 gr brašna
1 jaje
3 gr soli
150 ml vode
50 ml ulja
Sastojci za mesnu masu:
500 gr mljevene junetine
100 ml vruće vode
1 glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luka
10 gr soli
3 gr bibera
Priprema:
Korak 1:
Pomješajte lagano sve sastojke za tijesto i počnite da mijesite.
Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kraj.
Mijesite dvije do tri minute.
Ovoliko tijesta može da vam bude dovoljno za 6 bureka.
Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.
Korak 2:
Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno da li želite da razvlačite kore za 2 bureka odjednom ili sve posebno.
Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom.
Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili više u frižideru.
Tijesto može da vam stoji i preko noći u frižideru.
Korak 3:
Mesna masa:
Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu.
Bijeli luk možete da izostavite ako ne volite njegov ukus.
Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.
Korak 4:
Razvlačenje i posipanje.
Ja uvijek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek.
Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.
Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama, ali vi možete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.
Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.
Korak 5:
Podjelite meso također na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori.
Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane.
Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.
Korak 6:
Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice.
Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca.
Vratite u pećnicu na samo jednu minutu da se zapeče.
Video recept na http://youtu.be/uCrOokfvd68
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.7 (+9)
Ovo je recept za burek za napraviti kod kuće. Ovako se nekada burek pravio (motani) sada je više u modi onaj sječeni. Prijatno
Sastojci za tijesto:
- 350 gr brašna
- 1 jaje
- 3 gr soli
- 150 ml vode
- 50 ml ulja
Sastojci za mesnu masu:
- 500 gr mljevene junetine
- 100 ml vruće vode
- 1 glavica crvenog luka
- 1 češanj bijelog luka
- 10 gr soli
- 3 gr bibera
Priprema:
Korak 1:
Pomješajte lagano sve sastojke za tijesto i počnite da mijesite.
Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kraj.
Mijesite dvije do tri minute.
Ovoliko tijesta može da vam bude dovoljno za 6 bureka.
Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.
Korak 2:
Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno da li želite da razvlačite kore za 2 bureka odjednom ili sve posebno.
Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom.
Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili više u frižideru.
Tijesto može da vam stoji i preko noći u frižideru.
Korak 3:
Mesna masa:
Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu.
Bijeli luk možete da izostavite ako ne volite njegov ukus.
Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.
Korak 4:
Razvlačenje i posipanje.
Ja uvijek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek.
Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.
Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama, ali vi možete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.
Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.
Korak 5:
Podjelite meso također na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori.
Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane.
Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.
Korak 6:
Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice.
Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca.
Vratite u pećnicu na samo jednu minutu da se zapeče.
Video recept na http://youtu.be/uCrOokfvd68
Link izvora / potpis autora: http://youtu.be/uCrOokfvd68