Paprike punjene grahom i zapečene u ajvaru
Jedna od najboljih varijanti punjenih paprika. Meki i kremasti pire od graha "ojačan" slaninom, lukom i ljutim papričicama, omotač od paprika pa onda sve to na pikantnom ajvaru.
Sastojci:
- 4 dl suhoga graha
- 5 dag masnije slanine
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 kom rajčica
- 1,5 jušna žlica maslaca
- 1,5 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 kom sušenih ljutih papričica
- po ukusu soli (vegete)
- 2 jušne žlice svježih začinskih trava: bosiljka, origana, čubra
- 1 jaje
- 2 dl ajvara
- 8 - 10 kom zelenih paprika babura
- pola jušne žlice ulja za premazivanje posude
Priprema:
- Večer prije namočite suhi i probrani grah u hladnoj vodi da nabubri. Sutradan ga stavite kuhati. Tijekom kuhanja dodajte mu slaninu narezanu na sitne kockice. Posolite i skuhajte do kraja. Ocijedite, a vodu u kojoj se grah kuhao sačuvajte.
- U posebnoj tavi rastopite maslac i dodajte maslinovog ulja. Luk sitno isjeckajte, a češnjak zgnječite. Stavite da se prži na maslac i ulje. Dodajte i dvije svježe rajčice izrezane na manje komade. Kad je sve napola uprženo dodajte malo vode u kojoj se kuhao grah. Ako je potrebno, tijekom pirjanja još dolijte grahove vode. Mješavina ne smije biti presuha ali niti prerijetka. Sad dodajte kuhani grah (sa slaninom) i sjeckane sušene papričice. Pirjajte dok povrće posve ne omekša i smjesa postane gusta. Nekoliko minuta prije kraja provjerite začinjenost i dodajte skosane začinske trave. Smjesu prohladite i propasirajte u pasirki.
- Pasiranom grahu koji se ohladio dodajte jaje pa dobro promiješajte. Paprike izdubite, operite i posušite. Zakipite litru vode pa njome prelijte paprike koje ste prije stavili u veliko cjedilo, a potom ih odmah stavite pod mlaz hladne vode.
- Paprike napunite grahovim pireom, posložite ih uspravno u posudu za pečenje koju ste premazali uljem, a šupljine izmedu paprika popunite ajvarom (dovoljno je staviti po 1 jušnu žlicu u svaki utor). Pecite ih oko 45 - 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 st.C sve dok kožica ne omekša i posmeđi. Ako primjetite da vrhovi paprika postaju pretamni, posudu prekrijte alu folijom, a 10 minuta prije kraja je skinite.