Mahune
Sezona je mahuna i naše su tržnice krcate ovim svježim prirodno uzgojenim, mekanim povrčem finog ukusa. Iako su mahune zapravo ista biljka kao i grah, a razlikuju se samo u sortama koje se beru ranije i konzumiraju u dok je zrno nedozrelo, prehrambena i energetska vrijednost im se ponešto razlikuje.
U 100 gr manuna nalazi se vitamin A 2%, vitamin B6 4%, vitamin C 30%, kalcij 4%, željezo 6%, folata 10%, magnezij 7% uz samo 30 kalorija.Mahune su jednogodišnja biljka koja se cijelim svijetom proširila iz Srednje Amerike i s područja Anda. Mahune, uz tikvice i kukuruz, jedna je osnovnih su namirnica koje su othranile američke starosjedioce, a prema nekim nekim izvorima potječu još iz mlađeg kamenog doba.
Pripemaju se na bezbroj načina, zastupljene su u mnogim nacionalnim kuhinjama, a kineska ili tajladnska jela, primjerice, skoro je nemoguće zamisliti bez mahuna.
Kod nas mahune se mahune pripremaju kao samostalno jelo (varivo), kao prilog jelima od mesa ili na salatu. Kako got da ih se poslužuje, osnova svake pripreme je prokuhavanje kako bi se neturalizirao toksični sastojak PHA lectin koji bi u slučaju konzumacije sirovih mahuna mogao prouzročiti mučninu, povračanje ili diarreju. Bez brige, nije to ozbiljno trovanje, mučnina s ostalim simptomima nestala bi za kojih 5-6 sati, ali svakako je važno znati da se mahune ne smiju jesti sirove. Mahune se jednostvano mogu zamrznuti i tako pripremiti za upotrebu tokom cijele godine. Treba ih dobro oprati pod malozom hladne vode, odrezati im vrhove te na 20-ak minuta uroniti u ključalu vodu. Nakon toga ocijediti i ponovno isprati pod mlazom hladne vode (kako bi se naglo prekinulo kuhanje), pričekati da se ohlade, odvojiti u porcije i spremiti u ledenicu.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
- Teleća jetricaUmjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se...
- Zlevanka Sastojci 2 šalice kukuruzne krupice pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje...
- PudingPriprema pudigna kako su ga radile naše bake bit će jednako brza, a ipak bogatijeg i aromatičnijeg...
- Pašteta od pileće...Sastojci: 40 dkg pilećih jetrica 25 dkg slanine (ili pancete), što mesnatije 2 kuhana jaja...
- Gravče na tavčeSastojci 50 dkg bijelog graha 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa) 3...
- Pileći paprikašSastojci: 600 g miješanog rasjeka piletine 300 g svježih raznobojnih paprika 1 luk srednje...
- Varivo od mahunaSastojci: 1 kg mahuna 1 glavica luka 1 mrkvica 3 rajčice 3 režnja češnjaka peršin i...
- PljeskavicaSastojci 40 dkg mljevene govedine + 40 dkg mljevene svinjetine 1 manja glavica luka 1 svežanj...
- Zagorski štrukliSastojci za tijesto: 400 g brašna 1 jaje 1 žlica ulja sol Sastojci za nadjev: 1,2...
- Anina sirna pitaOva fina Anina sirna pita moj je apsolutni favorit među slasticama koje pripremam. Brzo je gotova,...
jako sam se iznenadila kad sam pročitala koliko malo kalorija imaju mahune pa mi je jasnije zašto brzo ogladnim nakon njih.