Cicvara
U Slavoniji se, pa tako i u požeškom kraju, za goste čuvalo ono najbolje, najfinije, čega su se inače, uglavnom domaći sami odricali. I tako je to od pamtivijeka. U nekadašnjoj skromnoj trodijelnoj kući Požeštine, u koju se ulazi kroz mali usječeni ganjak ili trim, osim kuhinje jedna je soba bila za svu brojnu čeljad, a druga se soba čuvala samo za goste. Tako je i sa staklenim tanjurima, najboljim komadima mesa, ali i s najfinijim sastojcima, jajima i kajmakom od kojih se pravila cicvara. Cicvaru, kao najdraži gost dobivao je i zet kada je nakon tjedan dana svatova prvi puta dolazio u posjet punici, pa je od milja zovu i zetovsko jelo.
Sastojci:
- 3-4 dl kiselog vrhnja (punomasnog, najbolje domaćeg s tržnice)
- 2-3 jaja
- šaka oštrog brašna
- prstohvat soli
Priprema:
1. Cijela jaja lagano izmutiti, dodati vrhnje, brašno i posoliti po ukusu
2. Sastojke dobro promiješati i izliti u posudu
3. Kuhati uz stalno miješanje dok god se mast iz vrhnja ne odvoji na površini
4. Servirati toplo
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu
FINO
kajmak,malo mleka,malo vode,malo soli,jedno jaje,dve-tri kašike belog kukuruznog brašna.Sve staviti u hladan tiganj i lagano izmešati.Uključiti ringlu i kuhati,jrdnnako mešajući sve dok se ne odvoji masnoća na površini.Mjedemo sa sirom i belim lukom.Cicvara ne sme da bude pregusta.