Seljačka pita
Ovaj je kolač dobio 1. nagradu 2012. godine na manifestaciji "Babičini kolači" u Hrvatskome zagorju. Po starinskom receptu kolač je napravila baka Slavica Vlahović. Ocjenjivačka komisija smatrala je da je "naj" u svim kategorijama. Probajte sami!
Većinu namirnica, vjerujemo, imate kod kuće. Za pripremu ove jedinstvene "Seljačke pite" trebat će vam još jedino vrhovi mladih kopriva i dobra volja da slijedite duh zagorskih babica u pripremi pite.
A evo od čega se radi tijesto:
- 25 dag glatkog brašna
- 7 dcl domaćeg vrhnja
- 5 žlica mlijeka
- 1 jaje
- malo soli
- malo domaće masti
Nadjev:
- 25 dag domaćeg sira
- 4 jaja
- malo peršinovog lišća
- mladi luk
- vrhovi mladih kopriva
- sol
Seljačku pitu ovako pripremite:
Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati
pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC.
- Vaše oznake (tagovi): autohtoni kolač / pita / seljačka pita / starinski recept
- Sastojci: brašno / jaje / koprive / luk / mlijeko / peršin / sir / sol / svinjska mast / vrhnje
Nesto mi tu ne stima s tijestom, kako 7 dl vrhnja ? I jos mlijeko, jaje, mast.. a samo 25 dkg brasna ?
Izgleda predivno, nešto poput bureka a ipak drugačije.
Treba isprobati,Zagorci su majstori za pite