2 srednje velike repe
½ kg svježeg sira-domaćeg
5 dl kiselog vrhnja-domaćeg
½ kg glatkog brašna
1 žlica čiste svinjske masti
10 dl mlijeka
10 dkg šećera
1 dkg soli
1 jaje
Priprema nadjeva:
Repu oguliti, naribati i prokuhati 45 minuta. Nakon što se repa prokuha, repu 3-4 puta isprati i dobro ocijediti višak vode. Ocijeđenu repu zaliti sa 5dl mlijeka i ostaviti 4 sata da odstoji. U repu umiješati sir, jedno jaje, šećer i sol. Sve zajedno dobro promiješati.
Priprema tijesta:
Umiješati ½ kg brašna, 5 dl mlijeka, prstohvat soli i malo masti sve zajedno dobro zamijesiti. Tijesto ostaviti 1 sat da odstoji.
Priprema domaćeg štrukla
Razvući tijesto veoma tanko (vidi sliku) i ravnomjerno nadjenuti nadjevom. Preklopiti tijesto sa jedne i druge strane u savijaču (vidi sliku), te zatim razrezati. Posudu za pečenje premazati čistom svinjskom mašću, složiti izrezane komade i zaliti vrhnjem. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 30 minuta do žarke boje kore.
Dobar tek…njam,njam..
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.5 (+6)
‹ Sirni štrukli
najbolji recept
Zagorski štruikli ›
Sastojci:
- 2 srednje velike repe
- ½ kg svježeg sira-domaćeg
- 5 dl kiselog vrhnja-domaćeg
- ½ kg glatkog brašna
- 1 žlica čiste svinjske masti
- 10 dl mlijeka
- 10 dkg šećera
- 1 dkg soli
- 1 jaje
Priprema nadjeva:
Repu oguliti, naribati i prokuhati 45 minuta. Nakon što se repa prokuha, repu 3-4 puta isprati i dobro ocijediti višak vode. Ocijeđenu repu zaliti sa 5dl mlijeka i ostaviti 4 sata da odstoji. U repu umiješati sir, jedno jaje, šećer i sol. Sve zajedno dobro promiješati.
Priprema tijesta:
Umiješati ½ kg brašna, 5 dl mlijeka, prstohvat soli i malo masti sve zajedno dobro zamijesiti. Tijesto ostaviti 1 sat da odstoji.
Priprema domaćeg štrukla
Razvući tijesto veoma tanko (vidi sliku) i ravnomjerno nadjenuti nadjevom. Preklopiti tijesto sa jedne i druge strane u savijaču (vidi sliku), te zatim razrezati. Posudu za pečenje premazati čistom svinjskom mašću, složiti izrezane komade i zaliti vrhnjem. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 30 minuta do žarke boje kore.
Dobar tek…njam,njam..
Ja imam recept sa bijelim kuruznim brašnom gdje se slaže kao pita i zalije nadjev sa vrhnjem i posipa sa brašnom pa repnica dobi koricu...ovo ustvari nisu pravi štrukli, da nebi bunili one koji neznaju kaj su štrukli...
molim da mi autorica teksta odgovori, o količini mlijeka? Naime nemoguće je da ide pola litre mlijeka u pola kg brašna i da se od toga zamijesi tijesto...a onda bi me zanimalo dali se mlijeko ocijedi iz namočene repe, jer u protivnom mislim da bi sve plivalo od mlijeka...i još vrhnja???
Da, štruklji su baš specijalitet zagorskog podneblja, svaki restić ima ih u ponudi, i odmah ti ih ponude ako, prije nego meni...U slučaju da vam nadjev bude malo tvrd, dodajte malo mlijeka
Pa nisu zabadav zagorski štrukli dobili status kulturnog dobra
E tak vam je to kad se primite štrukla. Postoji ta varijanta od repe, maka, itd... baš sam se ugodno iznenadila ukusu! Jedan savjet pošto sam prava pravcata Zagorka, izmiješajte malo oštrog i malo glatkog brašna...ne samo glatkog