Čokoladna pita sa skutom

Za tijesto: 165 g glatkoga brašna 100 g maslaca 85 g šećera 1 veliko jaje ¼ žličice praška za pecivo (ako želite) ½ žličice ekstrakta vanilije Sol Za kremu: 150 g skute 30 g maslaca, rastopljenoga i ohlađenog 35 gšećera 10 gglatkoga brašna, prosijanoga Sol ½ žličice ekstrakta vanilije Za čokoladnu kremu (ganache): 100 ml slatkoga vrhnja 10 ml meda svijetle boje 100 g tamne čokolade  Priprema: Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa umiješajte prstohvat soli, jaje i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite kalup za pite s pomičnim dnom i stavite razvaljano tijesto u njega. Za nadjev, protisnite skutu kroz cjedilo sa sitnim rupicama, a zatim je u zdjeli pomiješajte sa šećerom, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli. Dodajte brašno pa maslac. Dobro pomiješajte pa rasporedite po tijestu u kalupu za pite i pecite 25 do 30 minuta. Ohladite pa izvadite pitu iz kalupa. Za čokoladnu kremu, nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u kalup za pite (krema bi trebala doći do ruba kalupa). Stavite u hladnjak na barem 1 sat.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.8 (+5)
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

Za tijesto:

  • 165 g glatkoga brašna
  • 100 g maslaca
  • 85 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • ¼ žličice praška za pecivo (ako želite)
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • Sol

Za kremu:

  • 150 g skute
  • 30 g maslaca, rastopljenoga i ohlađenog
  • 35 gšećera
  • 10 gglatkoga brašna, prosijanoga
  • Sol
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Za čokoladnu kremu (ganache):

  • 100 ml slatkoga vrhnja
  • 10 ml meda svijetle boje
  • 100 g tamne čokolade 

Priprema:

Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa umiješajte prstohvat soli, jaje i ekstrakt vanilije.
Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite kalup za pite s pomičnim dnom i stavite razvaljano tijesto u njega.
Za nadjev, protisnite skutu kroz cjedilo sa sitnim rupicama, a zatim je u zdjeli pomiješajte sa šećerom, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli. Dodajte brašno pa maslac. Dobro pomiješajte pa rasporedite po tijestu u kalupu za pite i pecite 25 do 30 minuta. Ohladite pa izvadite pitu iz kalupa. Za čokoladnu kremu, nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u kalup za pite (krema bi trebala doći do ruba kalupa).
Stavite u hladnjak na barem 1 sat. 

Prosjek: 2.8 (+5)
Link izvora / potpis autora:
Recept je preuzet iz knjige "Deserti – Academia Barilla "
Talijanske slastice za istinske sladokusce.
Gotovo svi deserti u ovoj knjizi najbolje su od svake regije, deserti koji su s godinama prerasli u poslastice cijeloga talijanskog naroda – poput cannola – remek-djela sicilijanskoga umijeća izrade slatkoga tijesta; izvorne pastiere – uskršnje pite, jednoga od napuljskih simbola sreće; rustikalne sbrisolone – mrvičastoga kolača od badema, neprikosnovenoga ponosa Mantove; i krepkoga pijemontskoga boneta, čvrstoga pudinga od amaretta.

Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Deserti – Academia Barilla
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)