Lokša
I dok su se u pradavna vremena od brašna i jaja, te mrvicu soli pravili svi obredni kolači na selu, od uskrsnog narogušenog peretka, do svatovskog okruglog divojačkog kolača, polnoćka se na Badnjak dočekivala s lokšom. Priča o lokši, priča je o pradavnoj seoskoj jednostavnosti tako daleko od gradske božićne raskoši. Lokša je ostala i bez jaja, jer se s njom završavalo dugo razdoblje adventskog strogog posta. Jufka od samog brašna i vode, pečena na plotni, uz dodatak oraha i meda, zahvalnom seljaku, bila je simbol predbožićnih obreda i imanja, za razliku od grada gdje su u isto vrijeme gospodska djeca žlicama iz šalica strugala šećernu vinsku pjenicu badnjačke vajnsupe.
Sastojci za tijesto za juku:
- 30 dag oštrog brašna
- 1 prstohvat soli
- tople vode po potrebi
Nadjev:
- zašećerena ili zameđena topla voda
- orasi
- med od šećerne repe ili obični med
Priprema:
1. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto kao za trgance
2. Rastanjiti nekoliko jufki na debljinu mlinaca, okruglog oblika
3. Staviti peći s obje strane na plotnu štednjaka ili ispeći na poleđini tepsije u pećnici
4. Svaku jufku umočiti u kipuću vodu
5. Redom slažući ih jednu na drugu, između stavljati orasa i meda, dok se ne potroše svi sastojci
6. rezati na kriške kao tortu
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice