15 belanaca /3x5/
600 g šećera u prahu
9 kapi limunovog soka ili sirćeta
Za fil:
4 kesice pudinga od vanile
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 l mleka
250 g margarina
10 čokoladnih bananica
300 g napolitanki as eurokremom
150 g mlevenih lešnika
1 dl mleka
200 g crne čokolade za kuvanje
2 bele čokoladice sa kikirikijem
6 komada plazma keksa
Za kore
umutiti 5 belanaca sa 200 g šećera u prahu i 3 kapi limunovog soka. Smesu preručite u kalup obložen papirom za pečenje. Koru peći 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200"C, a zatim temperaturu smanjiti na 90"C i sušiti koru oko 90 minuta. Koru izvaditi iz rerne i odmah je odvojiti od papira. Od pripremljenog materijala ispeći još 2 kore.
Za fil
prah za puding pomešati sa šećerom i vanilin šećerom, pa ga skuvati u litru mleka. U vreo puding umešati margarin, pa mikserom mutiti da se sve dobro sjedini. Krem od pudinga podeliti na 3 dela.
Sada čokoladne bananice iseckati na listiće, čokoladu otopiti, bele čokoladice sa kikirikijem takodje iseckati na listiće, plazma keks izmrviti na krupne komade. Napolitanke usitniti u secku, dodati im lešnike i mleko, pa sve dobro umutiti u krem.
Finalni postupak:
Na okruglu tacnu staviti 1 koru, namazati je trećinom fila od pudinga, preko njega razliti fil od napolitanki. Staviti drugu koru, namazati je filom od pudinga, a preko njega poredjati čokoladne bananice (malo ih pritisnuti da upadnu u krem). Staviti i treću koru, namazati je filom od pudinga, preko njega naneti rastopljenu čokoladu u tankim krugovima (kašičicom). Tortu ukrasiti iseckanim belim čokoladicama sa kikirikijem, mrvljenom polazmom, pa je još jednom zaliti čokoladom (na isti način kao I prethodni put).
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3 (+2)
Ovo je torta koju moji naj više vole i možda izgleda komplikovana za pravljenje ali nije pokušajte i videćete, isplati se truda.Detalje oko pravljenja torte nisam slikala jer sam zaboravila ali nadam se da sam dobro opisala postupak pravljenja torte.
Za koru:
- 15 belanaca /3x5/
- 600 g šećera u prahu
- 9 kapi limunovog soka ili sirćeta
Za fil:
- 4 kesice pudinga od vanile
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 l mleka
- 250 g margarina
- 10 čokoladnih bananica
- 300 g napolitanki as eurokremom
- 150 g mlevenih lešnika
- 1 dl mleka
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 2 bele čokoladice sa kikirikijem
- 6 komada plazma keksa
Za kore
umutiti 5 belanaca sa 200 g šećera u prahu i 3 kapi limunovog soka. Smesu preručite u kalup obložen papirom za pečenje. Koru peći 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200"C, a zatim temperaturu smanjiti na 90"C i sušiti koru oko 90 minuta. Koru izvaditi iz rerne i odmah je odvojiti od papira. Od pripremljenog materijala ispeći još 2 kore.
Za fil
prah za puding pomešati sa šećerom i vanilin šećerom, pa ga skuvati u litru mleka. U vreo puding umešati margarin, pa mikserom mutiti da se sve dobro sjedini. Krem od pudinga podeliti na 3 dela.
Sada čokoladne bananice iseckati na listiće, čokoladu otopiti, bele čokoladice sa kikirikijem takodje iseckati na listiće, plazma keks izmrviti na krupne komade. Napolitanke usitniti u secku, dodati im lešnike i mleko, pa sve dobro umutiti u krem.
Finalni postupak:
Na okruglu tacnu staviti 1 koru, namazati je trećinom fila od pudinga, preko njega razliti fil od napolitanki. Staviti drugu koru, namazati je filom od pudinga, a preko njega poredjati čokoladne bananice (malo ih pritisnuti da upadnu u krem). Staviti i treću koru, namazati je filom od pudinga, preko njega naneti rastopljenu čokoladu u tankim krugovima (kašičicom). Tortu ukrasiti iseckanim belim čokoladicama sa kikirikijem, mrvljenom polazmom, pa je još jednom zaliti čokoladom (na isti način kao I prethodni put).
Link izvora / potpis autora: Snežana Knežević