Anastasov Dojcin od Skopje traži recept za Pocituvana Ane,stalno gledam hrt pa sinoka /17.02.10 /vidov kako pripremivte baklava, a jas mnogu sakam baklava i sam ja spremam, Ve molam receptot posiroko da mi go napisate, a posebno zaserbetot kolku vreme da vrie i se sipa vrel na oladena
baklava. za uslugata Vi blagodaram.
Baklava
Čet, 18/02/2010 - 16:37
#1
Baklava
Baklava od pistacija i badema sa sirupom od kardamoma i naranče by Ana Ugarković
- recept je preuzet sa http://kodane.tportal.hr/recepti/55273/Baklava-od-pistacija-i-badema-sa-sirupom-od-kardamoma-i-narance.html
PRIPREMA:
Napravite sirup:
Pomiješajte narančin sok sa 380 g šećera i stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i sirup ne iskuha na oko 250 ml. Dodajte mljeveni kardamom.
Sameljite grubo pistacije i bademe s ostatkom šećera i pomiješajte s cimetom.
Rastopite maslac. Premažite lim maslacem i na dno položite jedan list. Premažite ga maslacem i ponovite isto pet puta. Posipajte smjesom od badema i pistacija.
Na pistacije položite ponovno pet kora, premazanih maslacem, pa ponovno bademe i pistacije, i tako još dva puta.
Završite s korama. Zarežite zadnji sloj kora u obliku malih rombova i stavite peći na 180°C, 50-ak minuta, dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i tople baklave prelijte sirupom. Ostavite da se ohladi, a zatim izrežite do kraja.