Baklave

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Baklave

salen traži recept za baklave treba mu hitno :p

Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011

Baklavu možete raditi od kupljenog vučenog tijesta ili
da sami napravite svoje domaće vučeno tijesto.
Ako imate volje možete napraviti svoje domaće,nećete požaliti iako ima posla oko tog tjesta i treba malo spretnosti svatko to može naučiti, evo prvo da vam napišem
recept za vučeno tijesto:
Vučeno tijesto
500g brašna
3dl vode
malo soli
1 žlica ulja

Priprema:
Od brašna, tople vode, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto. Tijesto položimo na podlogu koju smo posuli brašnom, premažemo ga uljem te pustimo da miruje 30 minuta. Tijesto razvaljamo na stolnjaku posutom brašnom pa ga razvlačimo prstima. Krajeve tijesta odstranimo, a razvučeno tijesto poškropimo uljem i pustimo da odstoji.

Nakon što smo ovo tijesto napravili možemo započeti sa izradom baklave:

Sastojci

1 paket kora za savijače ili domaće vučeno tijesto
350 g samljevenih oraha
1 šalica maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije(može vanilin šećer)
1 žličica mljevenog cimeta

Izrada

Pomiješati orahe i cimet. Na dno lima stavljati kore i to tako da se svaka kora poprska rastopljenim maslacem, a svaka druga se pospe orasima. Na vrh staviti dvije kore, preliti maslacem i nožem izrezati trokute ili kvadrate. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći otprilike 50 minuta dok baklava ne dobije zlatnožutu boju. Dok se baklava peče napravi se umak za prelijevanje. Šećer i voda se kuhaju tako dugo dok se ne dobije žitka smjesa. Makne se s vatre i doda se ekstrakt vanilije i med, dobro se izmiješa i prelije preko vruće baklave. Prije posluživanja dobro ohladiti.
Obožavam baklave, mogu dugo stajati u frižideru,
možete šečer smanjiti ako ne volite jako slatke baklave.
Dobar tek!

Slika korisnika natašaklo's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Baklava na moj način  :)

1 paket kora za pite i savijače, 40 dag mljevenih oraha, 40 dag šećera, 2 vanilin šećera, 1 limun, 1 l vode, malo ulja. Mljevene orahe pomiješaj sa 20 dag šećera, 2 vanilin šećera i ribanom koricom jednog limuna. U nauljenu tepsiju stavi 2 kore/lista tako da rubovi vire preko tepsije. Četkicom premaži kore mješavinom malo ulja i vode, pospi s 2 žlice nadjeva, rubove savij u tepsiju, preko toga stavi 1 koru na isti način, premaži četkicom pa slaži nadjev, koru itd. sve dok ne potrošiš nadjev i zadnje treba ići kora. Odmah nareži na kocke/trokute/rombove. Peci 20-30 minuta na 200°C. Istovremeno stavi kuhati sirup od 1 l vode, limuna narezanog na kriške i 20 dag šećera. Kad je baklava pečena, odmah ju prelij vrućim sirupom dok sve ne upije. Meni je ovo najbolji način jer nije previše slatko a sočna je baklava. Bez uvrede majstoricama za baklave.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija