Ivana pita što su bamije, a marina traži recept za jela od bamije
Bamije
evo bamije kako sam ih ja probala:
Potrebno je 60 dkg teletine ili junetine, 1 kg mladih bamija, 3 luka, sol, papar, aleva paprika, petrusin, 1 pomidor i malo vegete.
Izaberite nemasno meso od buta ili od plecke pa ga narežite na komade . Ocistite luk i nasjeckajte ga te prodinstajte zajedno sa mesom . Posolite , popaprite i dodajte malo aleve paprike .Nalijte vodom i stavite da se lagano dinsta , dodajte pomidoru nasjeckanu na kocke i dosta petrusina. Dinstati oko pola sata.
U medjuvremenu ocistiti bamije , oprati i lagano prodinstati sa glavicom nasjeckanog luka uz dodatak zacina , papra, vegete i soli.Kad su bamije skoro mekane maknuti ih sa vatre. Meso nasloziti u keramicku posudu za pecenje , preko staviti bamije i peci oko 5 minuta na 200 stupnjeva.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Bamija ili okra biljka srodna hibiskusu. U naše krajeve došla je s Orijenta. Pradomovina im je Abisinija i istočna Indija.
http://moja-kuhinja.com/povrce/bamija.html
Jedan poznati recept bosanske kuhinje
http://moja-kuhinja.com/svjetske-kuhinje/bosanska-kuhinja.html
Begova čorba:
Za 4 osobe:
• 750 g piletine
• 200 g mrkva
• 100 g korjena peršuna
• 100 g korjena celera
• 50 g bamija (okra)
• 2 VŽ vegete
• ½ MŽ papara
• 20 g riže
• 2 DL vrhnja
• 2 žumanca
• Par kapi limunovog soka
Povće zajedno sa piletinom prokuhamo u 1,5L vode dok piletina ne omekani.
Izvadimo piletinu i povrće te narežemo sve na kockice.
Povrće možete još bolje i ispirirati sa mixerom tako da dobijete gustu juhu.
U posudu vratimo piletinu i dodamo kuhanu rižu te zalijemo sa vrhnjem u koje smo umutili dva žutanjaka od jajeta.
Posolimo i pobiberimo.
Pustimo da zakipi te dodamo limunov sok.
Moje opažanje: treba se držati količine bamije (ima okus kao sirovi grašak), jer je ona onako mlječno ljepljiva rekli bi sluzava, pa ne pretjerivajte.
Također možete smanjiti količinu žumanjaka ili raditi skroz bez njih. Također probajte i bez riže ili rižu jednostavno skuhajte i poslužite kao prilog.
http://moja-kuhinja.com/juhe/begova-corba.html
Dobar tek želi vam Tomek