Bamije

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Bamije

Ivana pita što su bamije, a marina traži recept za jela od bamije

Bamija ili okra biljka srodna hibiskusu. U naše krajeve došla je s Orijenta. Pradomovina im je Abisinija i istočna Indija.
http://moja-kuhinja.com/povrce/bamija.html

Jedan poznati recept bosanske kuhinje
http://moja-kuhinja.com/svjetske-kuhinje/bosanska-kuhinja.html

Begova čorba:

Za 4 osobe:
• 750 g piletine
• 200 g mrkva
• 100 g korjena peršuna
• 100 g korjena celera
• 50 g bamija (okra)
• 2 VŽ vegete
• ½ MŽ papara
• 20 g riže
• 2 DL vrhnja
• 2 žumanca
• Par kapi limunovog soka

Povće zajedno sa piletinom prokuhamo u 1,5L vode dok piletina ne omekani.
Izvadimo piletinu i povrće te narežemo sve na kockice.
Povrće možete još bolje i ispirirati sa mixerom tako da dobijete gustu juhu.
U posudu vratimo piletinu i dodamo kuhanu rižu te zalijemo sa vrhnjem u koje smo umutili dva žutanjaka od jajeta.
Posolimo i pobiberimo.
Pustimo da zakipi te dodamo limunov sok.
Moje opažanje: treba se držati količine bamije (ima okus kao sirovi grašak), jer je ona onako mlječno ljepljiva rekli bi sluzava, pa ne pretjerivajte.
Također možete smanjiti količinu žumanjaka ili raditi skroz bez njih. Također probajte i bez riže ili rižu jednostavno skuhajte i poslužite kao prilog.
http://moja-kuhinja.com/juhe/begova-corba.html
Dobar tek želi vam Tomek

Slika korisnika Cica's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010

evo bamije kako sam ih ja probala:
Potrebno je 60 dkg teletine ili junetine, 1 kg mladih bamija, 3 luka, sol, papar, aleva paprika, petrusin, 1 pomidor i malo vegete.

Izaberite nemasno meso od buta ili od plecke pa ga narežite na komade . Ocistite luk i nasjeckajte ga te prodinstajte zajedno sa mesom . Posolite , popaprite i dodajte malo aleve paprike .Nalijte vodom i stavite da se lagano dinsta , dodajte pomidoru nasjeckanu na kocke i dosta petrusina. Dinstati oko pola sata.
U medjuvremenu ocistiti bamije , oprati i lagano prodinstati sa glavicom nasjeckanog luka uz dodatak zacina , papra, vegete i soli.Kad su bamije skoro mekane maknuti ih sa vatre. Meso nasloziti u keramicku posudu za pecenje , preko staviti bamije i peci oko 5 minuta na 200 stupnjeva.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija