mirjana, emir kapetanović, franka bagarić i ante traže recept za kiseljenje maslina
kiseljenje maslina
Sri, 03/12/2008 - 09:29
#1
kiseljenje maslina
Sri, 27/03/2013 - 11:40
#3
savrseno
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
U "Gospodarskom listu" http://www.gospodarski-list.hr/ArtiklClanak.aspx?ClanakID=40 piše slijedeće:
PRIPRAVLJANJE STOLNIH MASLINA
Stolne masline ili masline za jelo pripravljaju se od plodova tzv. stolnih sorata. Od stolnih sorata u nas su najcjenjenije stara domaća sorta Oblica. Plodovi se počinju marinirati kad postignu svojstvenu krupnoću i okus. Masline treba poslije branja staviti u slanu vodu (more), i to ako se ne mogu odmah preraditi, da bi se zaštitile od brze promjene kakvoće. Plodovi će izgubiti gorčinu kratkim blanširanjem i močenjem u slanici. Plodovi se stave u sitastu posudu i slože u vrelu vodu 3-4 minute. Poslije se slože u prostranu staklenku i zaliju slanicom (slanom vodom sa 10-12 % soli). U njoj se ostave 15-30 dana. U međuvremenu se plodovi kušaju da se ustanovi jesu li se dovoljno odgorčili. Poželjno je da plodovi dio gorčine zadrže. Ako u međuvremenu slanica fermentira, ne treba zbog toga brinuti jer će se formirati mliječna kiselina. Slanica se zatim odlije, plodovi isperu s dosta svježe hladne vode, ocijede i slože u staklenke. U staklenkama plodovi se zaliju razrijeđenim naljevom od vinskog octa i vode (1:1). Zatvorene staklenke pasteriziraju se 20-30 minuta.