Klaudija traži recept za paprikas od veprovine
Paprikaš od veprovine
Za paprikaš od veprovine treba pripremiti oko 2 kg mesa od vepra.
Za marinadu:
1 litra piva, 2 šargarepe, 3 glavice luka, karanfilić, biber u zrnu, vezica peršina, lovorov list, 2 struka majčine dušice (timijana), sol, 1 žlica ulja.
Za kuhanje:
2 žlice masi ili oko 1 dcl ulja, 20 dkg malo masnije slanine , 25 dkg šampinjona, vezica mladog luka, 10 dkg krvi (nije neophodno ako ne volite ili nemate, ali je poželjno), 1 dcl pavlake, čašica konjaka ili vinjaka, oraščić, 8 dkg maslaca, sol i biber.
Način pripreme:
Mariniranje: Meso narezati na kockice, preliti pivom i dodati sve začine (nasjeckane - luk na listiće, šargarepu na kolutiće). Ostaviti da se marinira 24 sata uz povremeno mješanje.
Kuhanje: Meso dobro ocjediti i obrisati te propržiti na masti na jakoj vatri. Na početku poklopite i povremeno protresite jer će u protivnom prskati mast. Zatim odklopite, posipajte brašnom i mješajte da dobije istu boju sa svih strana. Proprženo meso flambirati konjakom. Potom ga preliti zagrijanom marinadom, i ako treba dodati vode. Kuhati oko 60 minita. Meso izvaditi, a tekučinu u kojoj se kuhalo procjediti i sačuvati za kasnije.
U drugoj posudi slaninu popržiti na maslacu sa sjeckanim lukom i šampinjonima. Zatim u to dodati meso i tekucinu od kuhanja (u koju se prethodno doda pavlaka i krv, na toplo), nastrugati oraščića i začiniti po ukusu. Paprikaš još malo kuhati, ali ne smije kipiti.
Služiti sa pireom od kestena i kuvanim celerom ili kuvanim tijestom ili njokama, uz pivo, isto ono u kome se jelo kuvalo.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.