Molim vas da mi netko objasni razliku između kozletine i jaretine , jako je važno, stjepan kranjec
Razlika između kozletine i jaretine
Jaretina je meso od mladunčadi - jaradi, a kozetina od odrasle koze.
Evo kako je to stručno objašnjeno.
Prema odredbama «Pravilnika o kakvoći mesa stoke za klanje, peradi i divljači» (NN broj 53/91) kozje meso se stavlja u promet kao jaretina i kozetina (kozlovina). Pod jaretinom se podrazumijeva meso dobiveno klanjem jaradi u dobi od 3 tjedna do 6 mjeseci. Masa trupa s glavom, bubrezima i bubrežnim lojem, bez kože, donjih dijelova nogu i trbušnih organa mora iznositi od 4-12 kg. Nadalje, jaretina u prometu mora ispunjavati slijedeće uvjete: mišićno tkivo treba biti svijetloružičaste boje, imati karakterističan izgled za jaretinu, te bubrezi i površina trupa barem djelomice pokriveni masnim tkivom.
Znači ono starije od 6 mjeseci i teže od 12 kg je kozletina.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Dakle jednostavno narodski bi bilo:
jaretina je meso od mladunčeta-jareta. a kozletina od koze
Postoji i stručno obrazloženje koje kaže da je jareće meso dobiveno klanjem jaradi stare od 3 tjedna do 6 mjeseci, a masa bez kože, donjih dijelova nogu i trbušnih organa mora iznositi od 4-12 kg. Sve starije i veće od toga je kozletina