Biskupski kruh
Ovo moja svekrva obavezno sprema na Badnjak i zamiriši cijelu kuću. Ne možemo više ni zamisliti blagdane bez biskupskog kruha.
Sastojci:
- 14 dag šećera
- 4 jaja
- kora naranče
- 5 dag badema
- 10 dag grožđica
- 5 dag čokolade
- 14 dag brašna
Priprema:
Šećer i žumanjke miješajte što dulje da smjesa dobro naraste. Zatim dodajte struganu koru naranče, na listiće izrezane bademe (koje ste neoguljene malo popržili u tavi), grožđice, na kocke izrezanu čokoladu, zatim brašno i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano promiješajte i stavite u namašćen i brašnom posipan duguljasti kalup i pecite oko 40 minuta na temperaturi od oko 180°C-190°C. Pečeni kruh istresite i ostavite da odstoji dan - dva prije konzumiranja.