Buhtle s marmeladom
Ova količina je dovoljna za kalup u obliku torte od 26-28 cm.
Sastojci za tijesto za buhtle
- 50 dag brašna
- prstohvat soli
- 1dl mlakog mlijeka (može i više po potrebi ,ako fali dodati )
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 limun (naribana korica)
- 5 dag šećera
- 1 dl mlake vode
- 20 gr kvasca (pola kockice)
Ostali sastojci
- 5-10 dag maslaca ili margarina za premazivanje i pleh
- šećer u prahu za posipanje
- pekmez od šljiva ili neka marmelada, a može i nutella ili čokolada
Priprema buhtli:
- U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta da se digne.
- Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati tako da bude prst debelo. Narezati na pravokutnike te na svaki žlicom staviti punjenje po želji. Ja sam na polovicu stavila marmeladu, a na ostatak čokoladu i nutellu.
- Zaviti svaki pravokutnik sa punjenjem u lopticu. Paziti da je dobro zatvorena sa svih strana kako se nebi otvorila prilikom pečenja.
- Svaku lopticu umočiti ili kistom premazati sa svih strana otopljenim malacem pa ih odmah slagati u lim od torte (ili neki drugi s visokim stranicama) koji ste isto tako premazali maslacem. Ponovno pokriti toplom krpom i staviti na toplo da uzađu još jednom.
- Pecite ih na srednje jakoj vatri nešto više od pola sata.(ako je pećnica na ventilator peći na 180°C oko 35-40 min zavisi o pećnici ) Poslužite tople, pošećerene.