Dagnje u šarenom umaku
Ovo je uobičajen ljetni obrok. Ako možete nabaviti sveže izvađene dagnje, svakako preporučujemo da probate.
Sastojci:
- 1,5 kg svježih dagnji
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 1 veliki crveni luk
- 5 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1/2 vezice peršina
- 2 tikvice
- 1 mrkva
- 200 grama sjeckane rajčice
- 2,5 dcl bijelog vina
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- papar po ukusu
- grančica svježeg ružmarina
Priprema:
Očistiti oklope dagnji od svile i "brkova", tj. ostataka konopa. Oprati ih, odstraniti oštećene i prazne školjke. Na sitno nasjeckati luk i češnjak, tikvice i mrkvu nasjeckati na kockice srednje veličine. Propirjati (u većoj tavi ili dubljem loncu) na ugrijanom maslinovom ulju crveni luk i češnjak sve dok ne postanu staklasti, potom dodati mrkvu, tikvice i sjeckanu rajčicu, uz dodatak vina, pirjati dok povrće ne omekša. Umiješati sitno sjeckani peršin i krušne mrvice. Na kraju dodati očišćene školjke, kratko promiješati, poklopiti i pustiti da se školjke otvore. Servirati odmah. Uz ovo jelo pristaje bijelo vino.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / dagnje
- Sastojci: tikvice / ružmarin / rajčice / peršin / mrkva / maslinovo ulje / masline / luk / krušne mrvice / dagnje / crveni luk / češnjak / bijelo vino