Dalmatinsko žito orzo
Sastojci:
(Varivo od ječmene kaše)
- 25 dag ječmene kaše
- 25 dag dimljenih svinjskih kožica
- 5 dag suhe slanine
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 4-5 zrna papra
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 2 grančice peršinovog lista, sol
Ječam dobro operite u nekoliko voda, zatim ga stavite u veću posudu za kuhanje, dodajte očišćenu mrkvu narezanu na kolute, zalijte s litrom vode, posolite, pospite mljevenom paprikom, pa kuhajte na srednjoj vatri oko 2 sata. Posebno skuhajte dimljene svinjske kožice pa ih narežite na manje komade. Za vrijeme kuhanja jelo miješajte, a češće ga miješajte kada je upola kuhano, no potkraj kuhanja miješajte neprekidno inače će zagorjeti. Ako je potrebno za vrijeme kuhanja dolijte malo tople vode. Zgotovljenu jelu dodajte kuhane kožice i »pešt«: nasjeckani češnjak i peršinov list i na kockice narezanu slaninu, zgnječeno i izmiješano u povezanu smjesu, pa sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.
Savjet: Svaka bi posuda u kojoj se obrađuje hrana trebala biti poklopljena, kako bi se sačuvale hranjive tvari i aroma jela, uštedjela energija, skratilo vrijeme pripremanja i smanjilo prljanje.
- Sastojci: varivo