Fazan s kiselim vrhnjem

Autor: antonella   (palac x 6360) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
1 fazan 4 tanka odreska suhe slanine 1 glavica luka 4 dl gustog kiselog vrhnja mast papar sol  priprema: Da bi meso fazana bilo ukusnije preporuča se da se fazan poslije odstrela ne priprema, nego da odleži 2 do 3 dana u perju na suhom, hladnom i zračnom mjestu. Tada fazana očistite od pelja (čisti se na suho, ne uranja se u kipuću vodu), posolite i pustite stajati 1 do 2 sata na hladnom mjestu. Zatim ga obložite odrescima slanine i svežite bijelim koncem. Stavite ga u prikladnu namašćenu posudu, prelijte zagrijanom mašću, dodajte luk prerezan na četiri dijela, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite da fazan posve omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte ga masnoćom u kojoj se peče, a po potrebi dolijte malo tople vode da masnoća ne izgori. Potkraj pečenja fazana zalijte kiselim vrhnjem. S pečenog fazana skinite konac i slaninu pa ga narežite na komade. Poslužite uz pirjanu rižu i salatu od cikle; koju ste začinili mljevenim kuminom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Heh, fazan je lijep i živ i u kuhinji i na tanjuru serviran, a meso fazana je zaista vrlo ukusno. Iako sam bila skeptična prije nego sam ga prvi put probala, kad su ga lovci tako slatko jeli, odvažila se i ja. A sada ga često ovako pravim, s kiselim vrhnjem, tako mi je još najbolji

Sastojci:

  • 1 fazan
  • 4 tanka odreska suhe slanine
  • 1 glavica luka
  • 4 dl gustog kiselog vrhnja
  • mast
  • papar
  • sol

 priprema:

Da bi meso fazana bilo ukusnije preporuča se da se fazan poslije odstrela ne priprema, nego da odleži 2 do 3 dana u perju na suhom, hladnom i zračnom mjestu. Tada fazana očistite od pelja (čisti se na suho, ne uranja se u kipuću vodu), posolite i pustite stajati 1 do 2 sata na hladnom mjestu. Zatim ga obložite odrescima slanine i svežite bijelim koncem. Stavite ga u prikladnu namašćenu posudu, prelijte zagrijanom mašću, dodajte luk prerezan na četiri dijela, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite da fazan posve omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte ga masnoćom u kojoj se peče, a po potrebi dolijte malo tople vode da masnoća ne izgori. Potkraj pečenja fazana zalijte kiselim vrhnjem. S pečenog fazana skinite konac i slaninu pa ga narežite na komade. Poslužite uz pirjanu rižu i salatu od cikle; koju ste začinili mljevenim kuminom.

 

Prosjek: 5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Kate Drenić's

Ovo je izvrstan recept! Nevjerojatno kako meso fazana ide uz kiselo vrhnje. Ponekad stavim mileram i dodam crnog vina radi posebne arome. Probajte:
1,2 kg fazana
1 glavica luka
100 g mrkve
50 g korijena celera
50 g korijena peršina
50 g dimljene slanine
500 ml crnog vina
100 g šampinjona
50 g kiselih lučica
1 žličica senfa
100 ml milerama
maslinovo ulje
ulje
sol i papar
Očišćenog fazana narežemo na dijelove, začinimo solju i paprom, te sa svih strana popržimo u tavi na mješavini maslinovog i običnog ulja. Prženo meso izvadimo na stranu, na toplo, a u tavu na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, korijen peršina i celera, sjeckanu slaninu, posolimo, te na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša. Zatim ulijemo crno vino i kuhamo dok vino na pola ne ispari. Potom dodamo narezane šampinjone, vratimo prženo meso fazana, ulijemo malo vode i sve zajedno na laganoj vatri pirjamo 20-ak minuta. Zatim u umak dodamo kisele lučice, po potrebi začinimo solju i paprom, te na laganoj vatri, poklopljeno, kuhamo još 20-ak minuta, odnosno, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja u umak umiješamo senf i mileram, i možemo poslužiti.