Bračka čupava torta - Hrapačuša
Ovo je autohtona torta otoka Brača gdje je poznata pod imenom Hrapačuša. Možda niste čuli za nju, ali ako imate familiju koja godinama živi na tom krasnom otoku, znat će o kojoj slastici pričate. Zanimljivost ove torte je da može izdržati 5-6 dana na sobnoj temperaturi bez da izgubi na okusu ili kvaliteti.
Biskvit:
- 14 jaja
- 20 dag šećera
- 20 dag samljevenih bajama (badema)
- 2 žlice brašna
- 1 žlica ulja
- korica limuna i naranče
- malo ruma
Nadjev:
- 12 bjelanjaka
- 70 dag oraha
- 70 dag šećera
Priprema:
BISKVIT: razdjeliti bjelanjke od žutanjaka. Od 12 žutanjaka odvojiti 2 žutanjka i dodati 2 cijela jaja. Žutanjke i jaja pjenasto umutiti i izmješati sa šećerom pa u to dodati bajame, brašno, ulje, korice limuna i naranče te rum. Peći kao i ostale torte u namašćenom i pobrašnjenom kalupu (na 180°C oko 1sat). Tijesto se mora odvajati od kalupa.
NADJEV: U široku posudu na umjerenoj vatri staviti bjelanjke, šećer i cijele polovice oraha. Mješati lagano žlicom oko 1h. Kad orasi dobiju zlatno-žućkastu boju i željenu gustoću (kad se počne odvajat) izlijte još vruću smjesu na biskvit. Tortu poslužite tek slijedeći dan.