Jagli - zagorski žganci
Kukuruzna kaša je grubo mljeveni kukuruz - »šrot«, kako kažu zagorci. Za ovo jelo najbolje je da kupite kukuruznu kašu samljevenu u seoskom mlinu. Kad sma prvi put probala ovo jelo, servirali su nam ga uz salatu od kiselog kupusa ili kisele repe. Nešto slično je nama baka spremala na ferjima.
Sastojci:
- 50 dag kukuruzne kaše (grubo mljeveni kukuruz)
- 15 dag suhe slanine
- mast, sol
Priprema:
Kašu prosijte, a grubo mljeveni kukuruz, koji ostane u situ upotrijebite za kuhanje. Nakon toga u kipuću posoljenu vodu polako sipajte prosijanu kukuruznu kašu, kuhajte na laganoj vatri i miješajte da ne zagori, otprilike 20 minuta. U međuvremenu na malo masti popržite slaninu narezanu na kockice da lijepo porumeni. Zatim toplu kašu odmah rasporedite u tanjure i pospite poprženom slaninom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): žganci
- Sastojci: sol / slanina / mljeveni kukuruz / mast