25 dag sušene tabinje
1 dl maslinovog ulja
1 glavica luka ili vezica mladoga
1 neveliki gomolj koromača s listovima
2-3 mrkve
1 mali korijen celera s listom
1 list lovora
3-4 režnja češnjaka
1/2 vezice peršina
6-7 zrna finoga papra i par zrna pimenta
grančica majčine dušice
1 dl suhog, jačeg bijelog vina (npr. Pošipa, Vugave)
prstohvat šafrana
1/2 šalice ljuštenog prosa
malo limunovog soka
1,5-2 l vode
svježe mljeveni papar
soli po potrebi
par kapi zelenog tabasca po želji
Priprema:
Tabinju namočiti u dvije vode, ako je dosta suha u prvoj neka bude preko cijele noći. Proso namočiti u vodi a šafran u vinu. Na dijelu ulja popržiti na kockice sjeckani koromač, luk, celer i mrkvu. Zaliti vodom, staviti tabinju, majčinu dušicu, lišće celera i peršin te lovor i zrna papra i piment. Desetak minuta nakon što prokuha izvaditi lovor, posoliti po potrebi, dodati protisnuti češnjak. Paziti da se sve ne raskuha. Ribu očistiti od kostiju, natrgati na komadiće, povrće ocijediti. Na ostatku ulja popržiti proso, zaliti vinom i kad napola ispari dodati juhu. Kad je proso kuhano, vratiti ribu i povrće i zajedno još lagano prokuhati. Začiniti, nakapati limunom i posuti listićima peršina i koromača. Kad se malo ohladi poslužiti uz domaći crni kruh i hladno vino koje smo koristili u kuhanju.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+863)
Sastojci:
- 25 dag sušene tabinje
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 glavica luka ili vezica mladoga
- 1 neveliki gomolj koromača s listovima
- 2-3 mrkve
- 1 mali korijen celera s listom
- 1 list lovora
- 3-4 režnja češnjaka
- 1/2 vezice peršina
- 6-7 zrna finoga papra i par zrna pimenta
- grančica majčine dušice
- 1 dl suhog, jačeg bijelog vina (npr. Pošipa, Vugave)
- prstohvat šafrana
- 1/2 šalice ljuštenog prosa
- malo limunovog soka
- 1,5-2 l vode
- svježe mljeveni papar
- soli po potrebi
- par kapi zelenog tabasca po želji
Priprema:
Tabinju namočiti u dvije vode, ako je dosta suha u prvoj neka bude preko cijele noći. Proso namočiti u vodi a šafran u vinu. Na dijelu ulja popržiti na kockice sjeckani koromač, luk, celer i mrkvu. Zaliti vodom, staviti tabinju, majčinu dušicu, lišće celera i peršin te lovor i zrna papra i piment. Desetak minuta nakon što prokuha izvaditi lovor, posoliti po potrebi, dodati protisnuti češnjak. Paziti da se sve ne raskuha. Ribu očistiti od kostiju, natrgati na komadiće, povrće ocijediti. Na ostatku ulja popržiti proso, zaliti vinom i kad napola ispari dodati juhu. Kad je proso kuhano, vratiti ribu i povrće i zajedno još lagano prokuhati. Začiniti, nakapati limunom i posuti listićima peršina i koromača. Kad se malo ohladi poslužiti uz domaći crni kruh i hladno vino koje smo koristili u kuhanju.