Klavir torta
sastojci:
Biskvit
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g brašna
- 20 g kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
Nadjev
- 6 listova bijele želatine
- 5 naranača
- sok od 1 limuna
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 1,5 dl slatkog vrhnja
- UKRAS
- 3,5 dl slatkog vrhnja
- 20 g šećera
- 40 g čokolade za kuhanje
- 8 ploški naranče
priprema:
Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. Dodajte 75 g šećera i vanilin šećer. Umiješajte 6 žumanjaka. Promiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Ulijte u lim obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 min. na 200 stupnjeva. Izvadite na kuhinjsku krpu posipanu šećerom u prahu. Odvojite papir i pokrijte tijesto vlažnom krpom. Ostavite da se hladi. Želatinu omekšajte. Naribajte koricu od jedne (oprane) naranče. Tu naranču, te još 4 ogulite (uklonite i bijeli dio). Kriške naranče narežite, a sok spremite u posudu. Narančinu soku dodajte limunov sok te promiješajte. Potom 2 žumanjka pjenasto istucite sa 50 g šećera. U sok od naranče umiješajte narančinu koricu. Želatinu otopite i također umiješajte. Ostavite na hladnom. 150 g slatkog vrhnja čvrsto istucite. Kriške naranče narežite na komadiće. Sve promiješajte s kremom od jaja i namažite na biskvit. Biskvit po dužini narežite na trake široke 5 cm. Prvu traku savijte u obliku puža, a onda sve ostale savijte oko nje. Tortu omotajte u foliju. Ostavite na hladnom 2 sata. Od čokolade nastrugajte svitke. Naribajte malo kore preostale naranče. 350 g slatkog vrhnja i 20 g šećera čvrsto istucite. Dijelom tučenog vrhnja premažite tortu. Ukrasite ostatkom tučenog vrhnja, koricom i ploškama naranče te čokoladom.
- Vrijeme pripreme: 3 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta / torte i slastice
- Sastojci: želatina / vanilin šećer / slatko vrhnje / šećer / prašak za pecivo / naranče / limunov sok / kakao / jaja / čokolada za kuhanje / brašno