Klipići
Zapravo ovi klipčicići se različito zovu u različitim domačinstvima. Moja mama ih zove klipići (pa tako i ja), no prijateljica ih naziva štručice, a susjeda štangice. Kako god, ukusni su, a izgled možete mijenjati ovisno o tome čime ćete ih posipati.
Sastojci:
- 1 kvas (4 dag)
- 1/2 l mlijeka
- 1 žlica soli
- 2 velike žlice šećera
- 1 kg brašna (za dizana tijesta)
- 1 dl ulja.
Priprema:
Tijesto dobro zamijesite i podijelite na hljepčiće. Hljepčiće premijesite i stavite dizati (počivati). Svaki hljepčić rastanjite i premažite uljem. Tijesto režite na trokute i slažite klipiće. Gotove klipiće složite u lim, ostavite da se dignu prije pečenja. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pecite. Posipajte ih kimom ili sezamom.
i ja ih zovem štručice, a znam ih napunit i sa par kapi kećapa uz šunku i sir. Djeca mi to obožavaju.
Kod nas su takodjer strucice, ali ima sitnih izmjena. Na prijmer, ja kvas stavim u 2 dcl mlijeka sa 1 velikom žlicom šećera. Koristim glatko brašno (1 kg), prstohvat soli i 2 dcl ulja. često ih punim (djeca mi najradije jedu sa hrenovkama ili šunkom i sirom), premažem domaćim jajem i posipam sjemenkama sezama. Obavezno na svaki prije pečenja stavim mali komadić maslaca.
Sin voli punjene sa pekmezom, a suprug prazne.
ovo je odlična stvar za dječje rođendane, goste, uz nareske, ma baš za svaki dan.