1 kg brašna
2 dkg soli
2 1/2 dkg kvasca
1/2 dkg kumina
1/2 l vode
mast za lim za pečenje
Priprema:
Brašno se prosije i stavi na toplo mjesto. Kvasac se razmuti s malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, ostavi pokriveno na toplom mjestu da se diže. Ako smo sigurni da je kvasac svjež, onda ga možemo samo razmutiti u vodi i ovom vodom zamijesiti kruh. U prosijano brašno stavi se sol i kumin, pa se s malo vruće vode popari, osobito ako se kruh radi od bijelog brašna. Crno brašno ne smije se pariti, jer je i bez toga kruh vlažan. Umjesto svježeg kvasca može se uzeti 1 dkg suhog kvasca.
Kad se popareno brašno ohladi, doda se nabujali kvasac, ili se kruh može umijesiti samo s vodom u kojoj je razmućen kvasac. Voda treba biti mlaka. Kruh se mora čvrsto i dugo mijesiti, a onda ostaviti na toplom mjestu da se tijesto digne. Kasnije se kruhu da oblik i stavi u namazan lim za pečenje da se diže. Oblikovan se kruh može staviti i u košaricu obloženu krpom koja se posipa s malo brašna. Pokrije se i pusti dizati. Kad se tijesto dovoljno diglo, prebaci se u jako ugrijan lim za pečenje i stavi peći u vrlo vruću pećnicu. Peče se otprilike 1/2 sata. Od brašna i vode napravi se ljepilo s kojim se kruh za vrijeme pečenja namaže i dalje peče. Kad je kruh pečen, namaže se vodom i ohladi.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.2 (+5)
‹ Kruh od luka
najbolji recept
Kruh od svježeg sira ›
Isprobala ovaj recept iz neke kuharice - preporučam!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 dkg soli
- 2 1/2 dkg kvasca
- 1/2 dkg kumina
- 1/2 l vode
- mast za lim za pečenje
Priprema:
Brašno se prosije i stavi na toplo mjesto. Kvasac se razmuti s malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, ostavi pokriveno na toplom mjestu da se diže. Ako smo sigurni da je kvasac svjež, onda ga možemo samo razmutiti u vodi i ovom vodom zamijesiti kruh. U prosijano brašno stavi se sol i kumin, pa se s malo vruće vode popari, osobito ako se kruh radi od bijelog brašna. Crno brašno ne smije se pariti, jer je i bez toga kruh vlažan. Umjesto svježeg kvasca može se uzeti 1 dkg suhog kvasca.
Kad se popareno brašno ohladi, doda se nabujali kvasac, ili se kruh može umijesiti samo s vodom u kojoj je razmućen kvasac. Voda treba biti mlaka. Kruh se mora čvrsto i dugo mijesiti, a onda ostaviti na toplom mjestu da se tijesto digne. Kasnije se kruhu da oblik i stavi u namazan lim za pečenje da se diže. Oblikovan se kruh može staviti i u košaricu obloženu krpom koja se posipa s malo brašna. Pokrije se i pusti dizati. Kad se tijesto dovoljno diglo, prebaci se u jako ugrijan lim za pečenje i stavi peći u vrlo vruću pećnicu. Peče se otprilike 1/2 sata. Od brašna i vode napravi se ljepilo s kojim se kruh za vrijeme pečenja namaže i dalje peče. Kad je kruh pečen, namaže se vodom i ohladi.