Lijena pita sa sirom i trešnjama
Tijesto
- 40 dag brašna
- 20 dag margarina
- 15 dag šećera
- 3 jaja
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 1/2 praška za pecivo
Nadjev
- 50 dag svježeg kravljeg sira
- 25 dag trešanja iz kompota (bez koštica)
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 4 žlice mljevenih lješnjaka
- 2 žlice pšenične krupice
- 2 vanilin-šećera
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umutite margarin, dva jaja,jedno žumance i šećer, dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu mirovati 30 minuta. Zatim ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u veličini lima i pomoću valjka ga prenesite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Na tijesto stavite nadjev od sira, a preko nadjeva položite razvaljani drugi dio tijesta, premažite razmućenim bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu, ohladite i narežite na kocke.
Nadjev: Dobro ocijeđen sir pomiješajte sa šećerom, vanilin-šećerom, jajem i krupicom. Posebno ocijeđene trešnje iz kompota pospite mljevenim lješnjacima i posudu protresite da se trešnje oviju mljevenim lješnjacima, zatim ih postupno dodavajte siru i sve zajedno lagano izmiješajte.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 5
- Vaše oznake (tagovi): pita
- Sastojci: vanilin šećer / trešnje / sir / šećer u prahu / šećer / pšenična krupica / prašak za pecivo / margarin / lješnjaci / kiselo vrhnje / jaja / brašno
Skroz zanimljivo zvuči ovo, možda neko drugo sezonsko voće