Lijena pita s jabukama
Starinska lijena pita
Sastojci za koru
- 400 gr brašna
- 200 gr masti
- 170 gr šećera
- 1 cjelo jaje i jedan zutanjak
- 6 žlica mlijeka
- 1 žlicica sode bikarbone
nadjev
- 1 kg kiselih jabuka
- 4 žlice griza
- cimeta po zelji
- 150 gr šećera
za posipanje po kolacu
- šećer u prahu
Postupak
Brašno, šećer i mast, dobro iraditi rukom, pa dodati i ostale navedene sastojke, zamotati u foliju i ostaviti u hladnjak a odstoji pola sata.
U međuvremenu pripremiti nadjev tako da ogulimo jabuke, izrendamo i stavimo i sa šećerom da se malo prodinstaju. Dodamo cimet po želji, pa griz i malo limuna.
Izrada kora
Podjelimo tjesto na dva djela, prvi dio razvaljamo i stavimo ga u pleh, zatim redamo nadjev od jabuka a onda i drugi dio razvaljamo i stavimo ga preko nadjeva. Probodemo vilicom na par mjesta tjesto i stavljamo peći na temperaturi od 200
kad je pečen posipamo šećerom u prahu.
eto ga, ma topi se kad jedes ovaj kolač
Link izvora / potpis autora: jadranka
- Vrijeme pripreme: 20 minuta
- Vaše oznake (tagovi): prhko tijesto
- Sastojci: brašno / jaja / mast / mlijeko / šećer / soda bikarbona / šećer u prahu