Mamin svibanjski kolač s jagodama
Tijesto
- 25 dag maslaca
- 17,5 dag šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 jaja
- 25 dag brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 dl mlijeka
Priprema:
Pjenasto miješajte masnoću, šećer i vanilin šećer da naslane glatka krema. Postupno dodajte jedno po jedno jaje i miješajte. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte mlijeko i dalje miješajte. Lim obložite masnim papirom ili premažite masnoćom. Slavite smjesu i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Nadjev
- 7 listića želatine
- 50 dag jagoda
- 1 limun (korica i sok)
- 30 dag mascarponea
- 50 dag polumasnog sira
- 10 dag slatkog vrhnja
- 10 dag šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žlica sitnog šećera
Priprema:
Stavite želatinu u hladnu vodu da omekša. Jagode očistite i stavite pod mlaz vode. Osušite i prepolovite. Miješajte mascarpone, sir, slatko vrhnje, limunovu koricu i sok, te šećer i vanilin šećer. Želatinu stavite u hladnu vodu, zatim otopite u toploj vodi i postupno, kap po kap, miješajući dodajte kremi. Ohlađeni biskvit razrežite po dužini na tri ista dijela. Na prvi dio stavite jagode i premažite polovicom kreme. Poklopite drugim dijelom biskvita. Premažite preostalom kremom i na nju stavite treći dio biskvita. Kolač stavite na hladno 4 - 5 sati. Režite na kriške i po želji posipajte sitnim šećerom.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): kolač od jagoda / kolači i slastice
- Sastojci: želatina / vanilin šećer / sok / slatko vrhnje / sir / šećer / prašak za pecivo / mlijeko / mascarpone / limun / jaje / jaja / jagode