Maneštra od slanutka
Sastojci:
- 20 dag slanutka
- 20 dag suhih rebara
- 10 dag suhe slanine
- 1 mrkva
- 1 peršinov korijen
- 2 krumpira
- 2 rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 2 graničice peršinovog lista
- papar, sol
Slanutak prethodnog dana dobro operite, namočite ga u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u dosta hladne vode pa kuhajte zajedno s narezanim suhim rebrima, oguljenom i na kockice narezanom mrkvom i peršinovim korijenom. Kada se napola skuha dodajte oguljen i na kockice narezan krumpir i rajčicu i zajedno kuhajte dok sve ne omekša. Tada posolite, popaprite i dodajte »pešt«: nasjeckani češnjak i peršinov list i na kockice narezanu slaninu, zgnječeno i izmiješano u povezanu smjesu, pa sve zajedno kratko prokuhajte.
Savjet: Rajčice ćete lakše oguliti ako ih načas uronite u kipuću a zatim u hladnu vodu. Tada će se kožica sama odljepljivati.
Savjet: Mahunarke su vrlo kalorične, a po proteinskoj vrijednosti mogu zamijeniti meso. Za neke osobe su teško probavljive, pa ih je tada bolje protisnuti i pripraviti kao pire (od graška, graha, leće, boba).
- Sastojci: krumpir / slanutak / peršinov korijen / rajčice / peršinov list / papar / meso / češnjak / mrkva