Međimurski odrezak s heljdom
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 20 dag heljdine kaše
- 2 glavice luka
- režanj češnjaka
- 2 dl kiselog vrhnja
- 3 žlice brašna
- 2 žlice mlijeka
- 2 grančice peršinovog lista
- mast
- papar
- sol
Priprema:
Heljdinu kašu kuhajte u dosta posoljene kipuće vode oko 25 minuta da se potpuno skuha, a zatim je ocijedite. Na zagrijanoj masti popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i ocijeđenu heljdu, posolite, popaprite i zajedno kratko popržite, a zatim pospite nasjeckanim peršinovim listom. Zatim teleće odreske malo potucite batićem za meso, posolite ih, popaprite, uvaljajte u brašno i na masti popržite s jedne i druge strane. Tada ih izvadite iz masnoće i držite na toplom. U istu masnoću ulijte mlijeko, posolite i neka zakipi, pa dodajte kiselo vrhnje, pospite nasjeckanim peršinovim listom i izmiješajte, ali ne dopustite da i dalje kipi. Ovim umakom od vrhnja prelijte popržene odreske. Poslužite s pripravljenom heljdom i salatom po želji. Savjet: Svježi peršinov i celerov list mora biti tamnozelene boje s dobro razvijenim listovima.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): odrezak s heljdom / međimursko jelo / mesno jelo
- Sastojci: teleći odresci / sol / peršinov list / papar / mlijeko / mast / luk / kiselo vrhnje / heljdina kaša / češnjak / brašno