55 dag oštrog brašna(može i glatko)
15 dag šećera
kocka kvasca
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
3 žl kiselog vrhnja
2 žl ruma
1 vš / naribana korica limuna
malo soli
1 jaje
2 žumanjca
Kvacas stavimo u zdjelicu sa žlicom šećera,žl.brašna i 2 žl.mlijeka te izmješamo i pustimo da se udvostruči.
Žumanjce,jaje,sol,vš,rum,vrhnje,šećer i limunovu koricu izmješat.Dodat brašno,kvasac,ulje i postepeno mlijeko te izraditi glatko tijesto.Ostaviti 45 minuta da se udvostruči .
Kad se tijesto podiglo podjeliti ga na dva dijela ; razvaljat na oko 1 cm debljine (ja sam malo tanje) te satviti nadjjeve na kraj i čvrsto savit.Staviti u tepsiju i pustit da se još jedanput tijesto podigne.Peći na 180 stupnjeva oko 50 min(dok ne dobije lijepu boju) te još vruću orahnjaču aprikotirati tj sa 44 žlice vode pomješati 5 žlica mermelade ,zakuhati te vruće tanko premazati preko pečene orahnjače/makovnjače.
Nadjevi:
MAK
25 dag maka
15 dag šećera
1 vš
2 dcl mlijeka
1 bjeljance
ribana limunova korica
rum po želji
ORAH
20 dag oraha
10-15 dag šećera
1 vš
1 dcl mlijeka
1 bjeljance
ribana korica limuna i naranče
2 žl ruma
Izmješat mak/orahe ,vš,lim.koricu/narančinu koricu i prelit preko toga kipuće mlijeko.
Dodat rum i čvrst snijeg od bjeljanka.Izmješati i napuniti tijesto.
Aprikotiranu orahnjaču posuti šećerom u prahu.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+406)
‹ Molvarska orehnjača
najbolji recept
Prelivena orehnjača ›
Samo male kratice da ih svaki put ne pišem vš-vanilin šečer
žl-žlica
Tijesto:
- 55 dag oštrog brašna(može i glatko)
- 15 dag šećera
- kocka kvasca
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 3 žl kiselog vrhnja
- 2 žl ruma
- 1 vš / naribana korica limuna
- malo soli
- 1 jaje
- 2 žumanjca
Kvacas stavimo u zdjelicu sa žlicom šećera,žl.brašna i 2 žl.mlijeka te izmješamo i pustimo da se udvostruči.
Žumanjce,jaje,sol,vš,rum,vrhnje,šećer i limunovu koricu izmješat.Dodat brašno,kvasac,ulje i postepeno mlijeko te izraditi glatko tijesto.Ostaviti 45 minuta da se udvostruči .
Kad se tijesto podiglo podjeliti ga na dva dijela ; razvaljat na oko 1 cm debljine (ja sam malo tanje) te satviti nadjjeve na kraj i čvrsto savit.Staviti u tepsiju i pustit da se još jedanput tijesto podigne.Peći na 180 stupnjeva oko 50 min(dok ne dobije lijepu boju) te još vruću orahnjaču aprikotirati tj sa 44 žlice vode pomješati 5 žlica mermelade ,zakuhati te vruće tanko premazati preko pečene orahnjače/makovnjače.
Nadjevi:
MAK
- 25 dag maka
- 15 dag šećera
- 1 vš
- 2 dcl mlijeka
- 1 bjeljance
- ribana limunova korica
- rum po želji
ORAH
- 20 dag oraha
- 10-15 dag šećera
- 1 vš
- 1 dcl mlijeka
- 1 bjeljance
- ribana korica limuna i naranče
- 2 žl ruma
Izmješat mak/orahe ,vš,lim.koricu/narančinu koricu i prelit preko toga kipuće mlijeko.
Dodat rum i čvrst snijeg od bjeljanka.Izmješati i napuniti tijesto.
Aprikotiranu orahnjaču posuti šećerom u prahu.