Obična lepeza
Sastojci:
- 40 dag brašna
- 25 dag maslaca
- 15 dag šećera
- 2 žumanjka
- malo soli
- naribana korica od limuna
- 1 dl slatkog vrhnja
- voće -jagode oko 3/4 kg
- 10 dag šećera
Priprema:
Od brašna, razmekšanog maslaca, šećera, žumanjaka, soli te limunove korice umijesite tijesto i podijelite u 3 dijela. Zavijte tijesto u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak da odstoji oko 3 sata. Svaki dio tijesta razvaljajte u krug veličine oko 26 cm i stavite peći na papiru na rešetku. Pecite oko 15 minuta svaki dio. Dva dijela ostavite hladiti a treći razrežite na 8 šnita kao tortu. Ponovno stavite dijelove u još malo toplu pećnicu da se dodatno prosuše.
Od slatkog vrhnja napravite šlag, premažite 1 koru, poredajte očišćen oprane i zašećerene jagode. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Na jagode štrcaljkom dodajte dodatni šlag, cijele jagode i prosušenu 3. koru na vrh složite kao lepezu. Umjesto jagoda upotrijebite i ostalo sezonsko voće, a umjesto slatkog vrhnja bilo koju šlag pjenu ili kremu od jogurta sa želatinom.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): torta / kolači / torte i slastice / kolači i slastice
- Sastojci: slatko vrhnje / šlag / šećer / maslac / korica limuna / jogurt / jaja / jagode / brašno