Oslić s krumpirom i lukom
Sastojci:
- 1 kg bijele ribe - oslić, ( može i raža, grdobina)
- 2-3 krumpira
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- malo peršinovog lista
- 1 rajčica
- 1 lovorov list
- nekoliko zrna papra
- sol
- 1-2 dl suhoga bijelog vina
- malo maslinovog ulja
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške. Stavite na dno plitke posude za kuhanje, narežite luk na ploške i posložite na krumpir. Gore stavite ribu narezanu na veće komade. Dodajte češnjak, rajčicu, papar, lovorov list i nasjeckani peršin. Zalijte vodom da bude pokriveno. Dodajte vino, nekoliko žlica ulja i posolite. Kuhajte poklopljeno na jakoj vatri dok ne provrije. Tada smanjite vatru i malo odmaknute poklopac (za jedan prst). Kuhajte cca 20 minuta (dok je krumpir gotov). Izvadite ribu i krumpir te pospijte peršinovim lišćem, polijte maslinovim uljem i nekoliko žlica juhe. Nakapajte limunovim sokom po želji.
Priprema priloga:
Posebno skuhajte rižu (ne do kraja). Procijedite. U procijeđenu rižu, dodajte juhu u kojoj se kuhala riba i pustite da vrije nekoliko minuta. Poslužite juhu i ribu serviranu s krumpirom. Važno je da sve sastojke složite hladne.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): ribe / maslinovo ulje
- Sastojci: vino / sol / rajčica / peršin / papar / oslić / maslinovo ulje / luk / lovorov list / krumpir / češnjak