Pečena guska s jabukama
Sastojci:
- 1 guska od 2,5 do 3 kg
- 1/2 kg kiselih jabuka
- 5 dag grožđica
- 2 kriške suhog kruha (bez korice)
- 1 dl mlijeka
- 1 grančica peršinovog lista
- muškatni oraščić
- ulje
- papar
- sol
Priprema:
Gusku dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 do 5 sati. Potom trbušnu šupljinu napunite sljedećim nadjevom: jabuke ogulite, operite, narežite na kockice i odstranite sjemenke, pa ih pomiješajte s kruhom, prethodno prelivenim mlijekom, opranim i osušenim grožđicama, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića i peršinovog lista, posolite i popaprite. Otvor zašijte bijelim koncem da nadjev prilikom pečenja ne ispadne. Stavite je u namašćen lim i prelijte mješavinom ulja i vode. Potom je stavite uzagrijanu pečnicu i pecite na srednjoj vatri. Za cijelo vrijeme pečenja, koje traje oko 2,5 sata, gusku prelijevajte vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Za vrijeme pečenja gusku 2 do 3 puta okrenite da bude ravnomjerno pečena, a kožica posvuda zlatnožute boje. Pečenu gusku izvadite iz pećnice, konac odstranite, malo je ohladite a zatim narežite. Nadjev iz guske stavite na sredinu pladnja, oko njega složite narezanu gusku i poslužite s pečenim krumpirom i salatom od crvenoga kupusa.
- Vrijeme pripreme: 5 sati
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): pečena guska
- Sastojci: ulje / sol / peršinov list / papar / muškatni oraščić / mlijeko / kruh / jabuke / guska / grožđice