Pita od jabuka
Sastojci:
Nadjev:
- 1/2 kg jabuka
- 10 dkg šećera
- 6 dkg grožđica
- rum
- voda
- limunov sok
- lisnato tijesto
Priprema:
napravi se lisnato tijesto i tanko razvalja, a u sredinu tijesta stavi se po duljini pruga od ovog nadjeva: jabuke se ogule i izrežu te pirjaju s vodom, limunovim sokom, rumom i šećerom dok ne budu mekane. Poslije se umiješaju očišćene grožđice. Tijesto se sada preklopi na jednu i na drugu stranu malo preko sredine, namaže jajem i stavi na ispran lim za pečenje u pećnicu peći na 200 stupnjeva. Kad je pečeno, izreže se na duguljaste komade i posipa šećerom.
Za nadjev se mogu upotrijebiti i sirove jabuke, ali se moraju tanko rezati, zatim pošećeriti i izmiješati s rumom i grožđicama.
- Sastojci: grožđice / jabuke / limunov sok / lisnato tijesto / rum
odlično, sve! Pekla sam ni više ni manje nego 40 minuta! Dodala sam malo maslaca
Pita od jabuka
Sastojci: 2 1/2 šalice brašna, 1/4 šalice margarina, 1/4 šalice ulja, 2 žlice škroba, 2/3 šalice kocentrata jabučnog soka, 3/4 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, vrlo malo klinčića, 5 šalica naribnih jabuka, malo soli, 7 žlica sojinog mlijeka
Priprema: Ugrijati pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. U zdjeli izmiješati brašno i sol. U posebnoj zdjeli izmiksati margarin. Izmiješati sojino mlijeko i ulje pa poškropiti brašno. Promiješati i izraditi tijesto.
Razdvojiti u dva dijela. Načiniti jedan veći i jedan manji krug razvaljanog tijesta. Manji postaviti na dno kalupa, drugi ostaviti sa strane. Za nadjev pomiješati jabučni koncentrat, naribane jabuke, škrob, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. Kuhati na srednjoj vatri, neprestano miješajti dok se ne počne zgušnjavati i vreti. Maknuti s vatre i ostaviti po strani. Staviti na tijesto postavljeno u kalupu. Od ostavljenog tijesta izrezati par traka. Ostatkom prekriti nadjev, a na gornji sloj tijesta aranžirati trake. Peći 40 minuta i ohladiti prije posluživanja.
Da, pa svakako cimet kod jabuke, pogotovo kod štrudle.
Nego, tražim pitu zbog recepta za prhko tijesto, a kad ono ovdje listanto. Baš mi zvuči zanimljivo. Ovo valjda ispadne nešto više nalik štrukljima nego onoj piti koja se u našim krajevima peče. U svakom slučaju je jednostavnija i brže je gotovo. Probam :)
Ja koristim malo drugaciji recept od navedenog. Naime ja jabuke naribam i zatim ih malo kuham s grozdicama i ostalim sastojcima koje imam pri ruci.
Jako mi se svida a i ostalim ukucanima kada se jabuka pomijesa s cimetom daje jedan lijep i neobican okus. Svakako probajte dodati malo pa vidite kako ukucani reagiraju