Podravski složenac sa sirom
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 25 dag naribanog suhog domaćeg sira
- 10 dag kuhane šunke
- 2 žlice brašna
- 2 žlice mrvica
- 4 dl mlijeka
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 3 grančice peršinovog lista
- maslac
- ulje
- vegeta
- sol
Priprema:
Krumpir stavite prvo kuhati, ali u ljusci. Kad je kuhan, ogulite ga, narežite na kolute. Šunku onda narežite na tanke rezance pa zagrijte ulje i popržite brašno. Zalijte sve hladnim mlijekom, posolite, pospite vegetom i na laganoj vatri kuhajte sve do gustoće umaka. Skinite s vatre, malo ohladite, pa onda umiješajte razmućena jaja. Pronađite prikladnu posudu, nauljite ju, i u nju slažite u redove narezani krumpir koji pospete sirom i šunkom, i prelijte bijelim umakom. Odozgo poslažite listiće maslaca, onda stavite u zagrijanu pećnicu i kratko vrijeme zapecite. Zgotovljeno jelo malo ohladite, poslužite i na kraju prelijte zagrijanim kiselim vrhnjem, pomiješanim s nasjeckanim peršinovim listom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): složenac sa sirom / podravsko jelo
- Sastojci: vegeta / ulje / šunka / sol / sir / peršinov list / mrvice / mlijeko / maslac / krumpir / kiselo vrhnje / jaja / brašno