3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
20 dag maslaca
3 žumanca
2 dl kiselog vrhnja
4 žlice šećera
prstohvat soli
Nadjev
20 dag mljevenih oraha
5 dag grožđica
4 žlice šećera
2 dl mlijeka
1 žličica ruma
1 žličica cimeta
4 žlice marmelade od marelice
maslac za premazivanje
Preljev
6 žlica šećera
2 vanilin-šećera
4 dl mlijeka
Priprema:
Brašno stavite u dublju zdjelu, dodajte mu kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, šećer, sol, žumanca i izmrvljeni kvasac pa umijesite glatko tijesto. Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite ga i podijelite u 3 jednaka dijela. Svaki dio valjkom razvaljajte na 1/2 cm debljine, premažite ih marmeladom od marelice a po marmeladi stavite nadjev od oraha i savijte u tanke male roladice. Stavite ih jednu pored druge u namazani i brašnom posut lim, pokrijte čistim ubrusom i na toplom mjestu držite oko 30 minuta kada će tijesto malo narasti. Tada ih namažite rastopljenim maslacem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu toplu orehnjaču prelijte prohlađenim preljevom koji ste skuhali od šećera, vanilin-šećera i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu koju ste prethodno isključili. Ostavite je da tako stoji u toploj pećnici oko 15 minuta. Posve hladnu orehnjaču narežite na ploške.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+140)
‹ Orahnjača/makovnjača
najbolji recept
Ovu orehnjaču možete pripraviti samo od svježeg kvasca. Vjerojatno bi uspjela i sa instant kvascem, ali prijateljica koja mi je dala ovaj recept stavila mi je to u napomenu pa se drzim toga.
Tijesto
- 3 dag svježeg kvasca
- 40 dag brašna
- 20 dag maslaca
- 3 žumanca
- 2 dl kiselog vrhnja
- 4 žlice šećera
- prstohvat soli
Nadjev
- 20 dag mljevenih oraha
- 5 dag grožđica
- 4 žlice šećera
- 2 dl mlijeka
- 1 žličica ruma
- 1 žličica cimeta
- 4 žlice marmelade od marelice
- maslac za premazivanje
Preljev
- 6 žlica šećera
- 2 vanilin-šećera
- 4 dl mlijeka
Priprema:
Brašno stavite u dublju zdjelu, dodajte mu kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, šećer, sol, žumanca i izmrvljeni kvasac pa umijesite glatko tijesto. Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite ga i podijelite u 3 jednaka dijela. Svaki dio valjkom razvaljajte na 1/2 cm debljine, premažite ih marmeladom od marelice a po marmeladi stavite nadjev od oraha i savijte u tanke male roladice. Stavite ih jednu pored druge u namazani i brašnom posut lim, pokrijte čistim ubrusom i na toplom mjestu držite oko 30 minuta kada će tijesto malo narasti. Tada ih namažite rastopljenim maslacem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu toplu orehnjaču prelijte prohlađenim preljevom koji ste skuhali od šećera, vanilin-šećera i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu koju ste prethodno isključili. Ostavite je da tako stoji u toploj pećnici oko 15 minuta. Posve hladnu orehnjaču narežite na ploške.