Prhka torta od oraha
Sastojci:
Tijesto:
- 20 dag brašna
- 15 dag maslaca
- 1 žumanjak
- 1 žlica šećera u prahu
- sol
Nadjev:
- 25 dag šećera
- 6 jaja
- 25 dag oraha
- cimet, muškatni orah
- 1 vanilin-šećer
- rum
- 6 dag šećera u prahu za ukras
Priprema:
Od brašna, maslaca, žumanjaka, šećera i malo soli umijesite prhko tijesto. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, te izrežite dva okrugla lista tijesta u veličini kalupa za tortu. Jedno tijesto stavite na dno kalupa.
Nadjev: Jaja sa šećerom izmiješajte pjenasto, zatim dodajte mljevene orahe, cimet, malo struganog oraščića, vanilin-šećer i rum. Sve dobro promiješajte i izlijte u kalup na tijesto, a drugim listom tijesta prekrijte kremasti nadjev. Nabodite na nekoliko mjesta vilicom i pecite kod temperature od 200°C oko 50 minuta.
Pečenu tortu posipajte sa svih strana šećerom i nešto debljim slojem po gornjoj površini. Zatim napravite nožem mrežu u šećeru. Hrbat noža dobro zagrijte i pritisnite na šećer da se odmah otopi. To ponavljajte dok ne dobijete zamišljenu mrežu. Po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): Torte / torta / torte i slastice
- Sastojci: vanilin šećer / sol / šećer u prahu / šećer / rum / orasi / muškatni oraščić / maslac / jaja / cimet / brašno