Prigorska pogača
Sastojci:
Tijesto
- 3 dag svježeg kvasca
- 30 dag brašna
- 2 žlice ulja
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- 2 dl mlijeka
- malo soli
Premaz
- 1 žumance
- 2 žlice mlijeka
Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka i šećerom pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, ulje, jaje i sol. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku i podijelite ga na četiri jednaka hljepčića. Svaki hljepčić premijesite i valjkom razvaljajte na debljinu oko 1/2 cm pa ih stavite u namašćeni i brašnom posut lim. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno diže, otprilike 20 minuta. Tada pogaču premažite žumanjkom pomiješanim s mlijekom, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 20 minuta. Pogače poslužite tople, a dobre su i hladne.
Savjet: Tijesto s kvascem brzo će se dići ako zdjelu s tijestom pokrijete čistim ubrusom, stavite je u PVC vrećicu, pa je zatim dobro zatvorite.