30 dag brašna
1 žlica ulja ili masti
Litru i pol vode
ocat,
sol
Nadjev:
1 kg jabuka
8 dag šećera
5 dag masti
5 dag mrvica
cimet,
rum
3 dag šećera za posipanje
mast za posudu
Postupak pripreme
Prosijte brašno na dasku, a u sredini napravite jamicu u koju se stavi tijesto tako da se dodaje mlaka voda u koju smo stavili malo octa i soli. Poslije se tijesto izrađuje rukom, i to tako da se najprije tuče o dasku, a onda mjesi oko 20 minuta, odnosno tako dugo dok ne postane glatko. Zatim se umijese 2 hljepčića, stave na posutu dasku i pokriju toplim posudama. Kad se posude ohlade, izmijene se toplima. Tijesto mora odstajati pola sata.
Stoljnjak pospite brašnom. Tijesto izvaljajte na dasci, prenesite na stoljnjak, namažite mašću i rukama razvlačite dok ne postane prozirno. Razvlačiti se ne smije prstima, već šakom. Kad je tijesto razvučeno preko cijelog stola, debeli okrajak se okolo odreže, a tijesto se ostavi da se suši.
Zatim se tijesto poškropi mašću ili uljem i namaže nadjev, pospe mrvicama, okrajci se sa tri strane preklope, a tijesto se počne savijati s one strane s koje je nadjev. Posudu namažite mašću, u nju stavite savijaču koja se odozgo namaže mašću i stavi u pećnicu peći. Od okrajka mogu se umijesiti mlinci. Ako se u savijaču želi staviti jaje treba uzeti manje vode.
Nadjev:
jabuke operite, dobro obrišite i izrežite na ribež u rezance. Izmiješajte sa šećerom, dodajte rum i cimet. Po tijestu poškropljenom mašću stavite jabuke, pospite mrvice, tijesto savijte i stavite u posudu. Pecite pola sata, izrežite u komade i pospite šećerom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+539)
Sastojci
- 30 dag brašna
- 1 žlica ulja ili masti
- Litru i pol vode
- ocat,
- sol
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 8 dag šećera
- 5 dag masti
- 5 dag mrvica
- cimet,
- rum
- 3 dag šećera za posipanje
- mast za posudu
Postupak pripreme
Prosijte brašno na dasku, a u sredini napravite jamicu u koju se stavi tijesto tako da se dodaje mlaka voda u koju smo stavili malo octa i soli. Poslije se tijesto izrađuje rukom, i to tako da se najprije tuče o dasku, a onda mjesi oko 20 minuta, odnosno tako dugo dok ne postane glatko. Zatim se umijese 2 hljepčića, stave na posutu dasku i pokriju toplim posudama. Kad se posude ohlade, izmijene se toplima. Tijesto mora odstajati pola sata.
Stoljnjak pospite brašnom. Tijesto izvaljajte na dasci, prenesite na stoljnjak, namažite mašću i rukama razvlačite dok ne postane prozirno. Razvlačiti se ne smije prstima, već šakom. Kad je tijesto razvučeno preko cijelog stola, debeli okrajak se okolo odreže, a tijesto se ostavi da se suši.
Zatim se tijesto poškropi mašću ili uljem i namaže nadjev, pospe mrvicama, okrajci se sa tri strane preklope, a tijesto se počne savijati s one strane s koje je nadjev. Posudu namažite mašću, u nju stavite savijaču koja se odozgo namaže mašću i stavi u pećnicu peći. Od okrajka mogu se umijesiti mlinci. Ako se u savijaču želi staviti jaje treba uzeti manje vode.
Nadjev:
jabuke operite, dobro obrišite i izrežite na ribež u rezance. Izmiješajte sa šećerom, dodajte rum i cimet. Po tijestu poškropljenom mašću stavite jabuke, pospite mrvice, tijesto savijte i stavite u posudu. Pecite pola sata, izrežite u komade i pospite šećerom.
moj sin je lud za savijačama/štrudlama, a od jabuke pogotovo, tako d aih radim barem 3 puta mjesečno. Ovu sam neki dan pekla i ispala mi je za prste polizat.
Ovo je jedan recept za savijaču koji sam našla negdje na internetu i "zvuči" odlično:
Sastojci
Za tijesto:
1 pakiranje tankih kora za savijače
Za nadjev:
50 g groždica
1 žlica ruma
1 kg kiselkastih jabuka
2-3 žlice limunova soka
80 g šecera
1 Vanilin šecer
2 žlicice mljevenog cimeta
50 g maslaca
100 ml vode
Za vanilin umak:
900 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
60 g šecera
1 Puding od vanilije
1 žlicica naribane limunove korice
Priprema
1. Pripremite nadjev. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa
nakapajte limunovim sokom.
2. Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šecer, vanilin šecer, cimet, groždice i vodu.
Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.
3. Koru za savijače namažite uljem ili maslacem, preko nje stavite drugu koru, opet malo namastite pa stavite nadjev.
4. Nadjevom premažite trecinu tijesta, zarolajte.
Isti postupak ponovite i s preostalim korama.
5. Dobivene savijace stavite u namašceni pleh i pecite u pecnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
6. Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šecerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka.
Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakipite.
7. Mlijeko maknite s vatre, uklonite komušku te umiješajte razmuceni puding i šecer. Sve
zajedno izmiješajte pjenjacom i kuhajte 1-2 minute, a zatim umiješajte naribanu
limunovu koricu.
Posluživanje
Pecenu savijacu ostavite da se malo ohladi, pa je tek tada narežite i poslužite s toplim
vanilin umakom.