Savijača od jabuka

recepti_bez_slike
30 dag brašna 1 žlica ulja ili masti Litru i pol vode ocat, sol Nadjev: 1 kg jabuka 8 dag šećera 5 dag masti 5 dag mrvica cimet, rum 3 dag šećera za posipanje mast za posudu Postupak pripreme Prosijte brašno na dasku, a u sredini napravite jamicu u koju se stavi tijesto tako da se dodaje mlaka voda u koju smo stavili malo octa i soli. Poslije se tijesto izrađuje rukom, i to tako da se najprije tuče o dasku, a onda mjesi oko 20 minuta, odnosno tako dugo dok ne postane glatko. Zatim se umijese 2 hljepčića, stave na posutu dasku i pokriju toplim posudama. Kad se posude ohlade, izmijene se toplima. Tijesto mora odstajati pola sata. Stoljnjak pospite brašnom. Tijesto izvaljajte na dasci, prenesite na stoljnjak, namažite mašću i rukama razvlačite dok ne postane prozirno. Razvlačiti se ne smije prstima, već šakom. Kad je tijesto razvučeno preko cijelog stola, debeli okrajak se okolo odreže, a tijesto se ostavi da se suši. Zatim se tijesto poškropi mašću ili uljem i namaže nadjev, pospe mrvicama, okrajci se sa tri strane preklope, a tijesto se počne savijati s one strane s koje je nadjev. Posudu namažite mašću, u nju stavite  savijaču koja se odozgo namaže mašću i stavi u pećnicu peći. Od okrajka mogu se umijesiti mlinci. Ako se u savijaču želi staviti jaje treba uzeti manje vode. Nadjev:  jabuke operite, dobro obrišite i izrežite na ribež u rezance. Izmiješajte sa šećerom, dodajte rum i cimet. Po tijestu poškropljenom mašću stavite  jabuke, pospite mrvice, tijesto savijte i stavite u posudu. Pecite pola sata, izrežite u komade i pospite šećerom. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+539)

Sastojci

  • 30 dag brašna
  • 1 žlica ulja ili masti
  • Litru i pol vode
  • ocat,
  • sol

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 8 dag šećera
  • 5 dag masti
  • 5 dag mrvica
  • cimet,
  • rum
  • 3 dag šećera za posipanje
  • mast za posudu

Postupak pripreme

Prosijte brašno na dasku, a u sredini napravite jamicu u koju se stavi tijesto tako da se dodaje mlaka voda u koju smo stavili malo octa i soli. Poslije se tijesto izrađuje rukom, i to tako da se najprije tuče o dasku, a onda mjesi oko 20 minuta, odnosno tako dugo dok ne postane glatko. Zatim se umijese 2 hljepčića, stave na posutu dasku i pokriju toplim posudama. Kad se posude ohlade, izmijene se toplima. Tijesto mora odstajati pola sata.

Stoljnjak pospite brašnom. Tijesto izvaljajte na dasci, prenesite na stoljnjak, namažite mašću i rukama razvlačite dok ne postane prozirno. Razvlačiti se ne smije prstima, već šakom. Kad je tijesto razvučeno preko cijelog stola, debeli okrajak se okolo odreže, a tijesto se ostavi da se suši.

Zatim se tijesto poškropi mašću ili uljem i namaže nadjev, pospe mrvicama, okrajci se sa tri strane preklope, a tijesto se počne savijati s one strane s koje je nadjev. Posudu namažite mašću, u nju stavite  savijaču koja se odozgo namaže mašću i stavi u pećnicu peći. Od okrajka mogu se umijesiti mlinci. Ako se u savijaču želi staviti jaje treba uzeti manje vode.

Nadjev:

 jabuke operite, dobro obrišite i izrežite na ribež u rezance. Izmiješajte sa šećerom, dodajte rum i cimet. Po tijestu poškropljenom mašću stavite  jabuke, pospite mrvice, tijesto savijte i stavite u posudu. Pecite pola sata, izrežite u komade i pospite šećerom.

Prosjek: 5 (+539)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika creed's

moj sin je lud za savijačama/štrudlama, a od jabuke pogotovo, tako d aih radim barem 3 puta mjesečno. Ovu sam neki dan pekla i ispala mi je za prste polizat.
Ovo je jedan recept za savijaču koji sam našla negdje na internetu i "zvuči" odlično:
Sastojci
Za tijesto:
1 pakiranje tankih kora za savijače

Za nadjev:
50 g groždica
1 žlica ruma
1 kg kiselkastih jabuka
2-3 žlice limunova soka
80 g šecera
1 Vanilin šecer
2 žlicice mljevenog cimeta
50 g maslaca
100 ml vode

Za vanilin umak:
900 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
60 g šecera
1 Puding od vanilije
1 žlicica naribane limunove korice

Priprema

1. Pripremite nadjev. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa
nakapajte limunovim sokom.
2. Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šecer, vanilin šecer, cimet, groždice i vodu.
Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.
3. Koru za savijače namažite uljem ili maslacem, preko nje stavite drugu koru, opet malo namastite pa stavite nadjev.
4. Nadjevom premažite trecinu tijesta, zarolajte.
Isti postupak ponovite i s preostalim korama.
5. Dobivene savijace stavite u namašceni pleh i pecite u pecnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
6. Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šecerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka.
Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakipite.
7. Mlijeko maknite s vatre, uklonite komušku te umiješajte razmuceni puding i šecer. Sve
zajedno izmiješajte pjenjacom i kuhajte 1-2 minute, a zatim umiješajte naribanu
limunovu koricu.

Posluživanje
Pecenu savijacu ostavite da se malo ohladi, pa je tek tada narežite i poslužite s toplim
vanilin umakom.