25 dag brašna (meko)
1,5 dl mlake vode
1/2 kavske žlicice soli
2 žlice ulja za premazivanje
Sastojci - nadjev:
3 kom svježih jaja
10 dag maslaca
4 jušne žlice svježeg vlasca
po ukusu soli
3 jušne žlice krušnih mrvica
3 dl slatkog vrhnja
Postupak:
Tijesto
1. Umijesite na radnoj plohi elastično tijesto od brašna, vode i soli. Oblikujte ga u kuglu,
pa stavite na pobrašnjeni tanjur da odmara 10 minuta.
2. Tijesto zatim razvaljajte u krug na veličinu palačinke, stavite ga na tanjur kojeg ste
premazali uljem, a potom tijesto prstima nauljite. Ostavite ga 20 minuta na sobnoj
temperaturi. Na štednjak stavite široku posudu s dosta vode, žlicom ulja i malo soli da
zavrije.
3. Na stol stavite stolnjak i dobro ga pospite brašnom. Prebacite tijesto na sredinu
stolnjaka, prvo ga razvaljajte valjkom, a onda ga počnite razvlačiti od sredine, nadižući
ga, prema vanjskim rubovima. Kad je tijesto razvučeno na posve tanko, premažite ga
nadjevom i pospite mrvicama.
4. Prvo prebacite dijelove tijesta koji vise preko ruba stola s dvije suprotne strane (one do
sebe, a potom one preko puta) te uz pomoć stoljnjaka savijajte tijesto s obje strane
prema sredini. Dobit ćete dva valjka. U sredini ih odvojite tako da kotačićem ili nožem
zarežete uzdužno uz valjke.
5. Uzmite čajni ili kavski tanjurić, utisnite ga u brašno pa režite štrukle na duljinu dlana.
Kuhajte ih 7 minuta, izvadite rupičastom lopaticom i premjestite jedan uz drugog u
uljem premazani kalup.
Nadjev
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a maslac stavite u mikrovalnu ili na toplo da omekša.
Bjelanjke s mrvicom soli istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješajte sa
omekšalim maslacem.
Dodajte po ukusu sol i sitno kosani vlasac. Primiješajte snijeg pa premažite tijesto.
Ostalo
Kuhane i složene štrukle prelijte slatkim vrhnjem i zapecite u vrućoj pećnici oko 25
minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije rumenkastu i hrskavu koricu.
Savjet: Štrukli zahtjevaju domaće, rukom vučeno tijesto i ne bih savjetovala kupovno
odnosno gotovo. Domaće je puno mekše pa se slijepi oko nadjeva.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+785)
‹ Štrukli sa sirom
najbolji recept
Štrukli u mlijeku ›
Recept iz davne 50-te prošlog stoljeća. Zamišljeni kao dodatak juhi zapravo mogu predstavljati odlično glavno jelo.
Sastojci - tijesto:
- 25 dag brašna (meko)
- 1,5 dl mlake vode
- 1/2 kavske žlicice soli
- 2 žlice ulja za premazivanje
Sastojci - nadjev:
- 3 kom svježih jaja
- 10 dag maslaca
- 4 jušne žlice svježeg vlasca
- po ukusu soli
- 3 jušne žlice krušnih mrvica
- 3 dl slatkog vrhnja
Postupak:
Tijesto
1. Umijesite na radnoj plohi elastično tijesto od brašna, vode i soli. Oblikujte ga u kuglu,
pa stavite na pobrašnjeni tanjur da odmara 10 minuta.
2. Tijesto zatim razvaljajte u krug na veličinu palačinke, stavite ga na tanjur kojeg ste
premazali uljem, a potom tijesto prstima nauljite. Ostavite ga 20 minuta na sobnoj
temperaturi. Na štednjak stavite široku posudu s dosta vode, žlicom ulja i malo soli da
zavrije.
3. Na stol stavite stolnjak i dobro ga pospite brašnom. Prebacite tijesto na sredinu
stolnjaka, prvo ga razvaljajte valjkom, a onda ga počnite razvlačiti od sredine, nadižući
ga, prema vanjskim rubovima. Kad je tijesto razvučeno na posve tanko, premažite ga
nadjevom i pospite mrvicama.
4. Prvo prebacite dijelove tijesta koji vise preko ruba stola s dvije suprotne strane (one do
sebe, a potom one preko puta) te uz pomoć stoljnjaka savijajte tijesto s obje strane
prema sredini. Dobit ćete dva valjka. U sredini ih odvojite tako da kotačićem ili nožem
zarežete uzdužno uz valjke.
5. Uzmite čajni ili kavski tanjurić, utisnite ga u brašno pa režite štrukle na duljinu dlana.
Kuhajte ih 7 minuta, izvadite rupičastom lopaticom i premjestite jedan uz drugog u
uljem premazani kalup.
Nadjev
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a maslac stavite u mikrovalnu ili na toplo da omekša.
Bjelanjke s mrvicom soli istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješajte sa
omekšalim maslacem.
Dodajte po ukusu sol i sitno kosani vlasac. Primiješajte snijeg pa premažite tijesto.
Ostalo
Kuhane i složene štrukle prelijte slatkim vrhnjem i zapecite u vrućoj pećnici oko 25
minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije rumenkastu i hrskavu koricu.
Savjet: Štrukli zahtjevaju domaće, rukom vučeno tijesto i ne bih savjetovala kupovno
odnosno gotovo. Domaće je puno mekše pa se slijepi oko nadjeva.
Kad sam postavljala recept nije bilo mogućnosti dodati fotografije postupka, ali da, tijesto za štrukle UVIJEK radim ručno, nikad s gotovim (ovako se nadjev bolje priljepi uz tijesto). Na isti način volim i klasične sa sirom,kuhane pa prelivene slatkim (ne kiselim) vrhnjem, a potom zapečene. Fino, jel da?
Ovo je stvarno prastari recept, uvijek štrukle tako pravite? Tijesto nek je domaće a ne kupljeno, jedno od pravila za fine štruklice ;)Upravo su mi na stolu
Dada