1 kg krumpira
20 dag brašna
1 jaje
2 žlice masti ili margarina
20 dag mljevenog maka
ulje, šećer, sol
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, još topao ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir, U posve ohlađeni krumpir dodajte mast ili margarin, jaje, brašno i malo soli pa umijesite tijesto. Narežite tijesto na više komada pa na pobrašnjenoj dasci svaki razvaljajte na debljinu domaće kobasice. Zatim narežite na kolute od 2 cm i na dasci dlanom valjajte da dobijete valjušak dugačak 4-5 cm. Tada ih spustite u vruću posoljenu vodu i kuhaj te 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhaj te do kraja, da svi valjušci isplivaju na površinu vode. Kuhane valjuške pažljivo ocijedite, stavljajte ih u plitku zdjelu u redove, svaki red prelijte zagrijanim uljem pa pospite mljevenim makom i šećerom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+2)
prema ovom receptu koji sam dobila od šogorice, valjušci se na kraju posipaju mljevenim makom i šećerom. No, umjesto mljevenim makom, valjuške možete posuti mljevenim rogačima, orasima ili lješnjacima, zatim poprženim krušnim mrvicama, a možete ih pripraviti i slane tako da ih prelijte kiselim vrhnjem, pospete naribanim sirom i kratko zapečete u pećnici.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 20 dag brašna
- 1 jaje
- 2 žlice masti ili margarina
- 20 dag mljevenog maka
- ulje, šećer, sol
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, još topao ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir, U posve ohlađeni krumpir dodajte mast ili margarin, jaje, brašno i malo soli pa umijesite tijesto. Narežite tijesto na više komada pa na pobrašnjenoj dasci svaki razvaljajte na debljinu domaće kobasice. Zatim narežite na kolute od 2 cm i na dasci dlanom valjajte da dobijete valjušak dugačak 4-5 cm. Tada ih spustite u vruću posoljenu vodu i kuhaj te 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhaj te do kraja, da svi valjušci isplivaju na površinu vode. Kuhane valjuške pažljivo ocijedite, stavljajte ih u plitku zdjelu u redove, svaki red prelijte zagrijanim uljem pa pospite mljevenim makom i šećerom.