Svinjska vratina u kiseloj repi
Sastojci:
- 75 dag usoljene svinjetine od plečke
- 50 dag narezanog kiselog kupusa
- 3 glavice luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- Iovorov list
- 3-4 zrna papra
- mljevena crvena paprika (slatka)
- mast
Priprema:
Za ovo starinsko srijemsko jelo upotrebljava se svinjetina koja je nakon kolinja stavljena u salamuru da odstoji određeno vrijeme prije dimljenja i sušenja. Takvo usoljena meso prije priprave držite 24 sata u hladnoj vodi. Vodu češće mijenjajte, a zatim je ocijedite. Meso narežite na komade malo veće nego za paprikaš. Na zagrijanoj masti popržite nasjeckani luk, dodajte mljevenu papriku i kiseli kupus pa zajedno malo popržite. Zatim dodajte narezano meso, lovorov list i papar u zrnu, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno, pa na srednjoj vatri kuhajte da se meso i kupus posve skuhaju. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode. Potkraj kuhanja u jelo umiješajte nasjeckani i zgnječeni češnjak. Ovo ukusno zimsko jelo poslužite s valjušcima od krumpira.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): svinjska vratina / srijemsko jelo / mesno jelo
- Sastojci: vino / svinjetina / papar / mljevena crvena paprika / mast / luk / lovorov list / kiseli kupus / češnjak