Torta od jabuka
Sastojci:
- 1 dl ulja
- 8 dag šećera
- sok od 1/2 limuna
- 5 dag oraha
- 4-5 jabuka
- rum
Biskvit:
- 3 žumanjka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- kora limuna
- 3 bjelanjka
- 5 dag džema od višanja
- 2 dl slatkog vrhnja
priprema:
U veći okrugli lim za pečenje stavite 1 dl ulja, posipajte šećerom i pržite do svijetlog karamela. Zatim složite oguljene, očišćene polovice jabuka, tako da je prorezana strana okrenuta prema gore i stavite peći na temperaturu oko 220°C 15-20 minuta. Zatim lim za pečenje s jabukama izvadite iz pećnice, posipajte rezanim orasima, poškropite limunovim sokom i prelijte biskvitnom smjesom, koju pripremite od navedenih namirnica za biskvit. žumanjke sa šećerom izmiješajte pa dodajte naizmjence brašno i snijeg od bjelanjaka. Po želji možete dodati malo ruma. Ponovo stavite sve u pećnicu i pecite tortu na temperaturi od 185°C oko 20 minuta. Pečenu tortu malo ohladite i preokrenite na tanjur. Ukrasi te džemom i tučenim slatkim vrhnjem.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta od jabuka / torta / torte i slastice
- Sastojci: ulje / som od limuna / slatko vrhnje / šećer / rum / orasi / jaje / jabuka / džem od višanja / brašno